Læsetid: 3 min.

Med opspilede øjne

29. september 1998

Der er ingen barmhjertighed i Grete Roulunds grufuldt flot fortalte roman om nazibarnemorderen Silberknabe - En pinedød-nødvendig bog

Roman
Der er ting, man helst ikke vil vide. Endsige vide af.
For eksempel, hvad et barn, der er opdraget af en tysk kommandant i en kz-lejr under krigen, har været udsat for.
Det må man indstille sig på, når man læser Grete Roulunds kompromisløse skæbnehistorie om Silberknabe, en jødisk dreng, der er adopteret af kommandanten i Kohlenberg-lejren.
Når nu Grete Roulunds roman gør så gevaldigt indtryk, er det på grund af dens åbenlyse dokumentariske tilsnit. "Det er fiktion, det er fiktion, det er fiktion," messer man for sig selv, mens man læser, selvom bevidstheden om, at det kunne være foregået, hele tiden presser sig på.

På flugt fra fortiden
Silberknabe har som barn under kyndig vejledning skudt kvinden, der sandsynligvis er hans mor, sine jødiske legekammerater, og han har overværet utallige af onkel Ulrichs bestialske medicinske forsøg med gravide jødiske kvinder - altsammen inden han fyldte ti år. Og med jeg-fortællerens klare barneøjne følger man disse gruopvækkende erindringer på tætteste hold.
Ved romanens begyndelse møder man Silberknabe i nutiden, stadig på flugt fra sin fortid, fra minder, journalister og israelske ekstremister.
Han har taget midlertidigt ophold på et hotel i Katmandus kaos, hvor han for en tid finder en form for ro ved at gå og gå rundt i den krydrede, epidemi-ramte by.
Her møder han Beth, en ung engelsk rodløs 90'er-kvinde, der af uransalige grunde er i stand til at elske ham uforbeholdent, selvom hun kender til hans fortid, fordi hun har genkendt han på et foto i en bog.

Historisk terapi
Mødet med kærligheden tvinger Silberknabe - og læseren, der hele tiden er underlagt jeg-fortællerens hårdtprøvede synsvinkel - til på ny at gennemleve fortiden.
På denne vis er Grete Roulunds roman en form for historisk psykoterapi.
Ligene vælter ud af skabene, de blodige fodspor efter kz-lægerne på forsøgsklinikkernes klinkegulve bliver våde og varme igen, og hele den kollektive erindring om det helvedes holocaust står blank og skærende på linjerne i romanen.
Det er i virkeligheden derfor, at bogen er så forfærdelig læsning. Fordi man med opspilede øjne ser det, der nemt kunne være sandheden, og som historieskrivningen, skoleundervisningen og den fællesmenneskelige historiske erindring har gjort sit til at låse inde i en black box med fakta, tabs-statistikker og retslige processer, så den er til at håndtere.
Grete Roulunds gennembearbejdede under-huden-portræt af bøddel-offeret, der er opdraget til drab, fremviser den stadigt uhåndtérlige side af sagen: Den menneskelige.
Som sådan er Silberknabe en pinedød-nødvendig roman.

Rummer det gode
Da Silberknabe møder Beth finder han forbavset ud af, at han på trods af alt også rummer det gode.
I Katmandu må han løbende skaffe den ene forfølger fra den israelske organisation Retrieve efter den anden af vejen, for at undgå at de tvinger ham med til Israel, hvor han som det eneste vidne til onklens morderiske forsøg, Mutterliebe, skal forsones med de efterladte slægtninge til forsøgspersonerne.
Samtidig vokser det indsigtsfuldt beskrevne kærlighedsforhold til Beth og de ganske almindelige drømme om liv, kærlighed, børn og hus, der begynder at presse sig på mellem de uudholdelige erindringer og de mord, der stadig er en nødvendighed for, at Silberknabe kan holde fortiden nogenlunde på afstand.
Men romanens slutning viser, at fortiden ikke sådan er til at slippe af med, og at onkel Ulrichs jerngreb om Silberknabe stadig holdes fast længe efter hans død.
Så har jeg vist ikke afsløret for meget af den suverænt komponerede spændingshistorie, der er rammen om Grete Roulunds imponerende kunstneriske bearbejdelse af de historiske fortrængninger, der til stadighed er en del af den europæiske arv.

*Grete Roulund: Silberknabe. Borgens Forlag. 246 sider. 399 kr. Udkommer i dag

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu