Læsetid: 5 min.

På flugt for niende gang

14. september 1998

Serbiske styrker gav i weekenden tusinder af Kosovo-albanske flygtninge ordre til at vende hjem. Men serberne har i mange tilfælde brændt deres huse - så flugten går et nyt sted hen

Djakovica - "Efterhånden som kampene rykkede nærmere, måtte vi flygte endnu en gang. Sådan kom vi fra den ene landsby til den anden," fortæller en 37-årig albaner fra det vestlige Kosovo om hans families mareridt i de seneste fire-fem måneder.
De har måttet flygte ni gange. Det vil sige i snit hver anden uge.
Den skæbne deler de med mange af de 200.-300.000 Kosovo-albanere, der er på flugt og har været det siden kampene mellem serbiske sikkerhedsstyrker og albanske oprørere begyndte for et halvt år siden.
Den 37-årige mand fortæller nærmest følelsesløst konstaterende om flugten. Hans navn er Information bekendt, men han er bange for det serbiske politi.
Kun hans 64-årige mor viser følelser, da hun beretter om deres flugt: "Vi følte os ikke sikre. Der var granater over det hele," siger hun og efterligner lyden af de faldende granater.
Den 37-årige, der er landmand, flygtede først til fods med sin kone og tre små børn fra sin landsby en nat for fire-fem måneder siden. Han husker ikke præcist hvornår.
"Børnene skreg under flugten," fortæller han. En uge senere fik han gjort en hestevogn klar til sin familie, der også tæller en retarderet søster.

Overnatte i det fri
Han nævner en række landsbyer i det vestlige Kosovo, hvor familien søgte tilflugt, men som de hver gang måtte forlade efter et par uger.
"Vi opholdt os hele tiden på UCK's område," siger han. UCK er den albanske forkortelse for Kosovos Befrielseshær - de albanske oprørere, som vil rive Kosovo-provinsen løs fra Serbien.
UCK kontrollerede i sommer en tredjedel af Kosovo, men serbiske styrkers offensiv fra slutningen af juli har reduceret UCK's områder til små isolerede lommer - de fleste i bjergområder.
"Nogle gange måtte vi overnatte i det fri. Det var koldt. Men de fleste gange var vi heldige og kunne overnatte hos familie og venner og naboers familie," siger den 37-årige.
Kosovo ligger i bjerge og det bliver koldt om natten - især nu, hvor efteråret er ved at sætte ind. Nødhjælpsarbejdere frygter en katastrofe til vinter for de titusinder af flygtninge, som stadig sover udendøre.

Fanget i krydsild
For en uge siden nåede den 37-årige og hans familie til landsbyen Istinic lidt syd for Kosovos næststørste by Pec sammen med tusindvis af andre albanske flygtninge fra det vestlige Kosovo.
På et tidspunkt var de fanget i krydsild mellem serbiske styrker og UCK-oprørerne. Men i slutningen af sidste uge overtog serbiske soldater kontrollen med landsbyen, hvor flygtningene levede under elendige forhold med mangel på vand og mad.
Da serberne rykkede ind, stak mange af de unge mænd af, siger øjenvidner. De unge frygtede, at serberne ville mistænke dem for at være medlemmer af UCK.
I weekenden beordrede de serbiske politisoldater så alle flygtninge væk fra Istinic. Over højttalere fik de en time til at pakke sammen og tage hjem til deres landsbyer.
"Serberne truede med vandkanoner og tåregas. Det var forfærdeligt. 50.000 mennesker kan ikke pakke sammen på en time," fortæller den amerikanske nødhjælpsleder Terry Heselius fra Mercy Corps, der var på stedet.

Huse brændt af
Der er uenighed om, hvor mange flygtninge, der var i Istinic.
En talsmand for FN's flygtningehøjkommissariat (UNHCR), vurderer kun antallet af flygtninge til 15.000, men andre kilder, som nyhedsbureauerne citerer, mener, at der var mindst 40.000.
I hver fald var det Kosovo-krigen største enkelte flygtningestrøm, der satte ud på vejene i weekenden. At dømme efter de lange kolonner af traktorer og hestevogne og de mange busser, som Informations udsendte medarbejder så, er 40.000 flygtninge mest sandsynligt.
Endnu om eftermiddagen var flygtningene ved at forlade Istinic, men selv om det gik så langsomt, brugte serberne ikke vandkanonerne og tåregassen, som de havde truet med.
De tusinder af flygtninge satte ud i alle retninger fra Istinic, men for mange var målet ikke hjem, for det var blevet ødelagt under den serbiske offensiv.
Serberne har langs mange veje brændt huse af - netop for at undgå at albanerne vender tilbage.
"Serberne var ligeglade med, hvor de sendte flygtningene fra Istinic hen. De skulle hellere have ladet være med at brænde deres huse ned i første omgang," siger nødhjælpslederen Terry Heselius.
Den 37-årige kom under familiens seneste flugt i weekenden gennem sin landsby, der lå mennesketom og nedbrændt hen.
"For fire måneder siden dræbte serbiske snigskytter min far i landsbyen, og for tre uger siden nedbrændte serberne mit hus efter først at have plyndret det," siger den 37-årige flygtninge, der ind i mellem sneg sig tilbage til sin landsby om natten for at se, om han og hans familie kunne flytte tilbage.

Overnatter i moske
Mange af flygtningene havnede i weekenden - ifølge UNHCR - i Djakovica-området i det sydvestlige Kosovo. Mercy Korps og UNHCR har sendt mad, tæpper og madrasser til området.
I Djakovica møder jeg den 37-årige i en moske. Hans børn skriger, mens han beretter. Det ældste barn er en syv-årig datter, der fortæller, at hendes skole i landsbyen er brændt ned under kampene.
Den 37-årige siger, at han vil gerne tilbage, men kun hvis der er observatører fra Røde Kors eller fra udlandet i landsbyen.
"Vi føler os ikke sikre, når det serbiske politi er i nærheden," siger han. "Men det vigtigste for os er at komme hjem til vores hus og vores jord. Vores hus mangler tag, men vi kunne godt leve der, hvis jeg kunne spænde noget plastik eller lignende ud."
Han og familien håber nu, at de kan blive i Djakovica vinteren over. Måske kan de dermed slippe for at skulle på flugt hver anden uge. Men den 37-årige er bange og tør ikke gå ud i byen.
"Jeg er ny her, måske politiet vil anholde mig, når det ser mig."
"Foreløbig overnatter vi i moskeen. Hvis der ikke kommer andre flygtninge, er vi alene her," siger han.
Men der kommer andre. På min vej ud kommer en ny kolonne flygtninge fra Istinic. De er omkring 100, og de bliver indkvarteret i moskeen og nogle tilstødende private huse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her