Læsetid: 3 min.

Pensions-udspil skuffer DSU

4. september 1998

Ny rapport opfordrer til at give medlemmerne øget indsigt i pensionsmidlerne, men hvad blev der af den socialdemokratiske kongstanke om det økonomiske demokrati, spørger DSU-formand

Medlemmerne bør have større indsigt i pensionskassernes investeringer, etiske overvejelser og mulighed for at vurdere pensionsselskaberne indbyrdes, siger en ny rapport fra pensionsmarkedsrådet.
Økonomiminister Marianne Jelved kalder rapporten
en klar opfordring til at fremme muligheden for medlemsindflydelse, men det mener DSU-formand Morten Bød-skov ikke er vidtgående nok.
"Jeg synes selvfølgelig, at det er godt, hvis pensionskasserne giver deres medlemmer indsigt i resultaterne og de etiske overvejelser bag investeringerne, men hvis rapporten er ment som et bud på øget demokratisering af pensionskasserne, så er det langt fra nok," siger Morten Bødskov.

Ingen indflydelse
Debatten har drejet sig om de tvungne pensionsordninger, som lønmodtagerne ifølge overenskomsten skal betale hver måned.
Problemet er, at lønmodtagerne ikke har indflydelse på, hvordan deres mange penge investeres og ikke har mulighed for at flytte deres pensionsopsparing, hvis de er utilfredse.
Direktøren for Rådet for Dansk Forsikring og Pension Steen Leth Jeppesen afviser over for Berlingske Tidende, at medlemmerne skal have mere indflydelse, men understreger, at rådet gerne vil prøve at lave bedre nøgletal, så man kan sammenligne de forskellige pensionskassers resultater.
"Men hvad demokrati angår synes vi, at sytemet fungerer udmærket - medlemmerne har selv valgt de ordninger, der er nu.
Når folk kører i S-tog, stemmer de ikke før hver station, om toget skal standse. De har valgt det tog," siger Steen Leth Jeppesen til avisen.
"Det er klart, at pensionsselskaberne helst vil bestemme, hvordan de bedst kan få det største afkast på deres investeringer. Problemet er bare, at mange af de investeringer med størst afkast ville ryge fløjten, hvis medarbejderne fik indflydelse på investeringerne," siger Morten Bødskov, der ikke er i tvivl om, at medlemmerne er veluddannede nok til at være medbestemmende.

Imod danske interesser
"Mange af de gode investeringer har været på det Asiatiske marked, hvor det er muligt at få hurtige fortjenester. Men investeringerne er ofte sket i firmaer, der direkte konkurrerer med danske virksomheder og dermed er i direkte modstrid med danske interesser", siger han
"Det er jo dumt, når der er mange små- og mellemstore virksomheder i Danmark, der har problemer med at skaffe kapital. Og det tror jeg, medlemmerne ville ændre på," siger han.
Pensionsmarkedsrådet har, siden det blev nedsat sidste år, undersøgt forholdene for kunder og medlemmer i de private pensionsselskaber og arbejdsmarkedsordninger.
Da rådet blev nedsat, understregede Marianne Jelved, at diskussionen dybest set handler om økonomisk demokrati, og at pengene ikke bliver forvaltet på en tilfredsstillende måde set ud fra en demokratisk synsvinkel.

Koster penge
Så langt er rådet dog ikke gået, hvilket ikke mindst hænger sammen med rådets sammensætning, der har haft repræsentanter fra pensionsbranchen, Forbrugerrådet, arbejdsgivere, lønmodtagere og flere ministerier.
Morten Bødskov er godt klar over, at det kan gå ud over forrentningen af pensionsmidlerne, hvis man giver medlemmerne indflydelse på, hvordan pengene skal investeres.
"Det er klart, at pensionsmidlerne skal forrentes, men det er svært at sammenligne, hvad der giver det bedste afkast, når vi ikke har prøvet den anden måde, der i mine øjne er meget mere fremadrettet end blot at jagte de største afkast," siger Morten Bødskov
Han erkender, at hans eget parti ikke som tidligere presser på for en demokratisering af pensionsmidlerne.
"Nej, det er nok ikke økonomisk demokrati, der står øverst på dagsordenen," smiler han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her