Læsetid: 1 min.

Problembørn bliver flere

2. september 1998

På kun 12 år er antallet af elever med adfærds- eller psykiske vanskeligheder tredoblet, viser undersøgelse fra Amtsrådsforeningen

Antallet af børn med så svære psykiske eller adfærdsvanskeligheder, at de skal have vidtgående specialundervisning i de danske skoler, er næsten tredoblet siden midten af firserne.
Det viser en undersøgelse, som Amtsrådforeningen har lavet.
I dag lider hele 22,3 procent af de godt 8.000 elever, der får vidtgående specialundervisning af såkaldte adfærds- eller psykiske vanskeligheder. Det vil bl.a. sige børn med DAMP, kontaktvanskeligheder og autisme.
Det er markant flere, end da man første gang undersøgte hvilke elever, der fik særundervisning for tolv år siden. I skoleåret 1985/86 var det således kun 8,8 procent af børnene, som led af psykiske eller adfærdsvanskeligheder.
Samlet set er antallet af elever, som har behov for vidtgående specialundervisning steget med over 50 procent i samme periode. En kategori, der også omfatter børn med så store indlæringsvanskeligheder, læse-, sprog- og talevanskeligheder samt syns- og hørevanskeligheder, at de ikke kan fungere i en normal skoleklasse.
Birgit Christiansen, direktør for DAMP-foreningen har flere forklaringer på stigningen: "Vi kan se, at det stort set er vores børn, der står for stigningen. Dels er der kommet flere børn med handicappet DAMP, men en del af forklaringen er ifølge fagfolk, vi har talt med, at flere for tidligt fødte børn overlever, og at kvindernes cigaret- og alkoholforbrug er steget," siger hun.
Andre mener, at forklaringen snarere skal findes i, at man i dag er blevet bedre til at diagnosticere børnene og at holdningen til handicappede børn har rykket sig.

Side 4: De er ikke som de andre

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu