Læsetid: 3 min.

Rød udlicitering er en god idé

16. september 1998

Fire socialdemokrater med LO-næstformand i spidsen stiller røde krav til udlicitering efter hård kritik af dårligt fungerende offentlig service og uklart politisk ansvar

Fire centralt placerede socialdemokrater vil vriste udliciteringen ud af de borgerlige partiers hænder og sikre, at den frem over sker på grundlag af socialdemokratiske værdier.
"Det her er et bidrag til en diskussion af udlicitering som begreb, hvis vi skal gøre det. Vi må konstatere, at kommunerne udliciterer en lang række opgaver. Så er det jo væsentligt at sikre, at det værdigrundlag, Socialdemokratiet står for også bliver brugt, når man sætter gang i en udlicitering", siger Tine Brøndum, næstformand i LO og en af forfatterne bag oplægget med titlen: "Nye borgere, nye demokratiske muligheder". Undertitlen er: "Et bud på en socialdemokratisk udliciteringsstrategi".
Indtil nu har Socialdemokratiet ikke haft den store offensive strategi over for udliciteringer af de offentlige serviceopgaver. Der har snarere været tale om parader over for de angreb på de velvoksne kommunale bureaukratier, Venstre og Konservative har sat ind med udliciteringen som våben.

Ikke nok for pengene
"Vi har i årevis diskuteret hvordan vi den offentlige sektor kan blive bedre, fordi den ikke har fungeret godt nok. Vi har ikke fået nok for pengene. Jeg mener ikke, at alle velfærdsydelser principielt skal leveres af det offentlige," siger Tine Brøndum.
Dermed lægger Tine Brøndum sig meget tæt op af de formuleringer, statsminister Poul Nyrup Rasmussen anvendte i sin tale til SiD-kongressen i sidste uge.
"For os er det ikke altafgørende, hvem der løser opgaverne, men under hvilke betingelser arbejdet udføres på", sagde statsministeren.
Tine Brøndum understreger, at det politiske ansvar for de offentlige serviceydelser skal være helt krystalklart. Sådan er det ikke i dag, hvor borgerne i følge Tine Brøndum har svært ved at se, hvad de får for deres skattekroner. De røde krav til udliciteringerne kan skærpe opmærksomheden over for, hvad man kan forvente af en offentlig serviceopgave. Og så er det i Tine Brøndums øjne mindre vigtigt om opgaven udføres af en offentlig eller en privat servicevirksomhed.
"Det skal være muligt for os som borgere at gennemskue, hvad vi får for vores penge. Det er noget meget grundlæggende i et demokrati, at man kan se, hvad man kan få for sine penge," siger Tine Brøndum.
LO-næstformanden mener ikke, at offentlige arbejdspladser nødvendigvis fungerer bedre end private arbejdspladser.
"Det er et åbenlyst problem for hele den offentlige området at arbejdsmiljøet er vanvittigt hårdt, at folk knokler en vis legemsdel ud af bukserne," siger Tine Brøndum.
Der er tre grunde til, at de fire socialdemokrater tager fat på en ny runde af diskussionen om udliciteringer. De mener at
*borgerne bliver mere individualistiske og mere krævende
*stigende servicekrav og stigende fattigdomsproblemer kræver benhård prioritering af de offentlige udgifter
*den offentlige service skal udvikles
Tine Brøndum har skrevet oplægget sammen med Morten Bødskov, formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom, Jens Kramer Mikkelsen, overborgmester i København og Poul Winckler, S-medlem af Farum byråd og formand for Forbundet af Offentligt Ansatte.

FAKTA
Sådan kan det gøres
Det socialdemokratiske oplæg indeholder følgende tolv krav til, hvordan udlicitering bør gennemføres. De private virksomheder skal forpligte sig til at;
*Arbejde ud fra en række beskrevne etiske standarder.
*Levere præcis den ydelse, der er aftalt.
*Have en gennemarbejdet strategi for dialog og kommunikation med brugerne.
*Have gennemarbejdede systemer til kvalitetssikring og kvalitetskontrol.
*Tilrettelægge sin drift effektivt og rationalt med henblik på at skabe overskud.
*Overholde en uddannelsesforpligtelse f.eks. af elever.
*Forpligte sig til at sikre medarbejderne stadig kompetenceudvikling.
*Have en personalepolitik - både på skrift og i praksis - der tydeligt vægter lederskab, medarbejderinddragelse og -indflydelse.
*Have en formuleret strategi, der fremmer "det udviklende arbejde".
*Påtage sig et socialt ansvar f.eks. i form af oprettelse af fleks- og skånejobs.
*Indgå og overholde overenskomster.
*Overholde en formuleret både ekstern og intern miljøpolitik.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her