Læsetid: 2 min.

Schröder satser på solidt samarbejde

29. september 1998

Erfaringer viser, at det er nødvendigt med et detaljeret regeringsprogram, hvis en
rød-grøn alliance skal fungere

BERLIN - Tysklands nye kansler hedder Gerhard Schröder - resten er til forhandling. Selve politikken og ministerposterne bliver lagt fast i de kommende dage.
"Hastværk er lastværk," lyder Gerhard Schröders gentagne formaning.
På forhånd vil han ikke binde sig til nogen eller noget. Fast ligger det dog, at De Grønne som det første parti bliver indkaldt til forhandlinger om et regeringssamarbejde. Allerede på valgnatten foregik de første sonderende møder. "Før valget var vores betingelse, at en socialdemokratisk ledet regering skulle have et sikkert flertal - derfor er forhandlinger med De Grønne en logisk konsekvens: 21 mandaters flertal er tilstrækkeligt til at muliggøre en stabil regering - også selvom det skulle komme til afvigende synspunkter i enkeltsager," sagde Gerhard Schröder i går.
Han slog fast, at han vil give sig god tid til at få en klar aftale om alle stridspunkter med De Grønne, der skal binde sig for fire år.
Fra De Grønne mødes han med fremstrakte hænder.
"Al begyndelse starter fra nul," lyder det fra gruppelederen i Forbundsdagen, Joschka Fischer.

Bitre erfaringer
At der er god grund til at sikre sig et meget detaljeret regeringsgrundlag ved socialdemokraterne fra bl.a. delstaten Nordrhein-Westfalen, hvor SPD og De Grønne er gået i en vakkelvoren koalition.
Gentagne gange har der været krise i delstatens regering, når temaer som brunkulsbrydning i minen Garzweiler II eller udvidelse og renovering af lufthavnen i Dortmund stod på dagsordenen. Forhandlingssammenbrud og endeløse kompromisforhandlinger har været dagens - og nattens - orden i koalitionsregeringen.
I dag så delstatens socialdemokratiske ministerpræsident Wolfgang Clement (SPD) noget forbeholdent på det eventuelle regeringssamarbejde i Bonn.

Jobs og retfærdighed
De Grønne har udpeget et 12 mand stort forhandlingsudvalg, der skal stå for aftalen med SPD, blandt medlemmerne er talsmanden Jürgen Trittin:
"Dette valgresultat er efter vores opfattelse et klart vælger-votum for en ny politisk begyndelse. Vi er klar til at danne regering."
Partiet eneste formulerede ønske før forhandlingerne er, at der skal skabes flere arbejdspladser og større social retfærdighed. Det sidste skal ske ved hjælp af en skattereform på et økologisk grundlag til gavn for de lave indtægter - samt en lukning af hullerne i skatteloven.
Disse punkter stemmer godt overens med SPD's planer.
Problemerne i forhandlingerne opstår, når talen under forhandlingerne uundgåeligt vil nå emner som asylpolitik, udenrigs- og sikkerhedspoltik samt en hurtig lukning af atomkraftværkerne.
De menes, at Joschka Fischer har opbakning fra 2/3 af sin gruppe i Forbundsdagen - de såkaldte "realos", der ønsker at strække sig langt efter magten.

Oprydning efter Kohl
På SPDs program står en indsats for arbejde og uddannelse - det skal ske i forbund med arbejdsmarkedets parter. Der skal skaffes lærepladser og føres en beskæftigelsesvenlig lønpolitik, samtidig skal der sættes ind mod ungdomsarbejdsløshed. SPD vil ophæve de stramninger i sygedagpenge og opsigelsesvarsler, som den CDU-ledede regering har indført.
Også CDU's stramning af pensioner skal ophæves.
Schröder vil godt afskaffe atomkraften - men mener, det skal ske i overensstemmelse med industrien - om 20-25 år.

Tema side 3: De lange næsers nat, Berusede reformkommunister
Leder på bagsiden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her