Læsetid: 3 min.

Schröders grønne knaster

30. september 1998

Atomkraft, politi og udlændinge - Tysklands nye kansler Gerhard Schröder har en lang liste med uafklarede spørgsmål til De Grønne

BERLIN - "Hver dag Kohl er kansler, er en dag for meget. Vi kan gå i gang med det samme," mener Joschka Fischer, leder af De Grønne i Forbundsdagen.
Først skal regeringsgrundlaget dog være på plads. Valgets vinder, den kommende kansler Gerhard Schröder (SPD), har gjort sig fri af ministerpræsident-posten i Niedersachsen for at hellige sig arbejdet i Bonn.
Han vil have alle rød-grønne stridsemner belyst og bearbejdet, før han danner en regering, der skal kunne holde sammen i fire år.
I det store og hele er socialdemokrater og De Grønne enige om politikken - øverst på den nye regerings aktionsplan står der bekæmpelse af arbejdsløshed.
Men når forhandlingerne går i gang, formentlig i slutningen af denne uge, skal der tages stilling til de emner, hvor der absolut ikke hersker enighed:

*Udlændingepolitik:
"Vi kan ikke magte yderligere indvandring i øjeblikket," har SPD's bud på en indenrigsminister, Otto Schily, sagt. Her mener De Grønne, at "Tyskland er et indvandringsland" og kræver den ophævede asylret tilbage i forfatningen, ofre for borgerkrig automatisk skal have asyl.

*Udenrigspolitik:
SPD ønsker at oprette et særligt kontingent af forbundshæren til fredsbevarende indsats i kriseområder. Det afviser De Grønne. NATO's fremtid er også et stridsemne.

*Forsvaret:
Begge partier vil reducere antallet af soldater, men De Grønne vil yderligere have afskaffet værnepligten og erstatte den med et "frivilligt økologisk og socialt år." Partiet vil også sløjfe den militære æresvagt ved modtagelse af udenlandske statsoverhoveder og andre officielle gæster.

*Miljøet:
Begge partier vil sætte fart på udviklingen af biler, der kan køre mere end 30 kilometer på en liter benzin samt styrke den kollektive trafik. De Grønne har mere radikale krav om højere benzinpriser er mere radikale end SPD's, desuden kræver De Grønne stop for bygningen af Transrapid, magnettoget der skal forbinde Hamburg med Berlin og kører med 500 km/t.

*Atomkraft:
De Grønne kræver den hurtigst mulige lukning af atomkraftværkerne. SPD går ind for en langsommere løsning: I de næste fire år skal de seks ældste værker lukkes, mener partiet, resten skal lukkes i overensstemmelse med industrien.

*Politi og retsvæsen:
Flere betjente på gaden og moderne teknik til politiet - bl.a. udbygning af et gen-arkiv, mener SPD. De Grønne er imod en udvidelse af politistyrken. Partiet vil hellere sætte ind mod årsagerne til kriminalitet og flytte politi-resurcer til områder som økonomisk- og miljøkriminalitet.

*Skatter:
De Grønne vil omlægge skattesystemet hen mod økologiske skatter. Her er SPD mere tøvende.

Forud for forhandlingerne har flere repræsentanter for De Grønne antydet, hvilke krav, der absolut ikke kan fires på.
"Det vigtigste punkt er bekæmpelsen af arbejdsløsheden," siger partiets organisatoriske leder Heide Rühle.
"Vi går ind i forhandlingerne med det krav, at Transrapid ikke bliver bygget," siger medlem af partiets forbundsdagsgruppe, Christian Ströbele, der også nævner atomkraftværkerne: "Spørgsmålet er ikke om de skal stoppes, men om vi kan blive enige om en tidsplan."
Michael Vesper, minister i delstaten Nordrhein-Westfalen, siger, at De Grønne vil have mindst tre ministerier i regeringen.
Blandt ønsker partiet udenrigsministeriet. Indtil videre er Joschka Fischer det bedste bud på posten, og allerede dagen efter valget var han omsværmet af den udenlandske presse, der ville høre hans mening om Tysklands fremtidige standpunkter:
"No german sonderweg," lovede han på engelsk-tysk, da hans engelse svigtede.
Både De Grønne og SPD er tilhængere af EU og indførelsen af den fælleseuropæiske mønt, euro'en.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her