Læsetid: 5 min.

Serbisk politi afpresser albanske flygtninge

7. september 1998

Tusindvis af albanere forlader det krigshærgede Kosovo for at tage til det krigshærgede Bosnien - undervejs afpresser serbisk politi dem for penge

Sarajevo - Det må være en af de mest groteske flygtningeruter i de seneste år: Fra krigen i den serbiske provins Kosovo til Bosnien-Hercegovina, der stadig ligger ødelagt hen efter krigen, som sluttede for tre år siden.
Tusindvis af albanere fra Kosovo har allerede taget denne rute i de seneste uger, og hver dag kommer mindst 150 med bus fra Kosovo. De vælger Bosnien, fordi de kan komme dertil uden visum, og mange håber at rejse videre til Vesteuropa.
Men først har de været igennem en ydmygende tur, hvor serbisk politi standser dem flere gange undervejs og presser dem til at aflevere deres sidste penge. Ved flere vejspærringer mellem Kosovos hovedby Pristina og grænsen mellem Serbien og Bosnien kommer serbisk politi ombord på busserne og beder om penge eller truer sig til dem.
"Hvis I vil undgå, at vi generer jer, må I betale," sagde politiet et sted ifølge en 29-årig flygtning.
De fleste af de skræmte albanere vælger frivilligt at give de serbiske politisoldater nogle penge.
"Hvad kan vi gøre. Vi bliver nødt til at betale," siger den 29-årige opgivende.

Dyre busbilletter
Andre fortæller, at de serbiske politifolk kropsvisiterede dem i deres søgen efter penge, men der er ingen rapporter om vold.
Information har talt med adskillige albanske flygtninge i Sarajevo, og de fleste af dem kan fortælle, at de har måtte aflevere penge til serbisk politi ved grænsen mellem Serbien og Bosnien.
Fra grænsen kommer flygtningene ind i den serbiske del af Bosnien, men her synes problemerne ikke at være så store.
Beløbene, som albanerne i dag må slippe, varierer. En 35-årig mand fortæller, at han i alt måtte af med 2.300 kroner for ham selv, sin kone og fire børn. Mens tre unge mellem 19 og 22 år fortæller, at de hver afleverede 20 kroner ved hver af de fem-seks kontroller undervejs. Dertil kom 200 kroner pr. mand på Serbiens side af grænsen til Bosnien.
For de fattige Kosovo-albanere er der tale om betydelige beløb.
Flygtningene klager også over prisen på busbilletten, der ligger på omkring 200 kr., og det er mere end tre gange så meget som en tilsvarende bustur koster i Serbien.
Det er et serbisk rejsebureau Fekovic, som driver busruten mellem Pristina og Sarajevo, og ruten begyndte at køre for tre måneder siden. Den henvender sig udelukkende til flygtende albanere, og derfor ved det serbiske politi, at det skal standse disse busser for at udplyndre flygtningene.
Men der er tilsyneladende ikke den store systematik i det serbiske politis handlemåde. Nogle få albanere fortæller, at de er kommet med bussen fra Pristina til Sarajevo uden at bliver truet til at aflevere penge.
Den eneste systematik synes at være rettet mod børnefamilier. Albanske flygtninge med små børn har tit ikke papirer som for eksempel fødselsattester i orden, og så må de slippe 400 kroner pr. barn til det serbiske politi, fortæller flygtninge.

Kun toppen af isbjerget
Mange albanere fra Kosovo kommer til Bosnien på en anden måde - nemlig over Montenegro, der sammen med Serbien udgør Jugoslavien. Men disse albanske flygtninge benytter en regulær busrute, og derfor ved politiet ikke, om de er flygtninge. Der er kun få rapporter om problemer med politiet på denne rute.
Det er svært at blive klar over, hvor mange albanere, der i de seneste måneder er kommet til Bosnien. Et forsigtigt skøn lyder på 6-7.000, men den nystartede humanitære organisation 'Kosovo', der har hjemme i Sarajevo, siger hele 11.000.
FN's flygtningehøjkommissariat UNHCR tager sig af omkring 2.000 Kosovo-albanske flygtninge i Bosnien.
"Men det er kun toppen af isbjerget, for mange bliver indlogeret hos private," siger UNHCR's talsmand i Sarajevo, Ariane Quentier.
Også i weekenden kom der nye flygtninge fra Kosovo til Sarajevo. De bliver symbolsk nok modtaget på Sarajevos sønderskudte banegård, hvor busserne parkerer uden for. Her står medlemmer af den humanitære organisation 'Kosovo' klar med blandt andet sandwich til børnene. Mange af medarbejderne i 'Kosovo' er albanere, der har boet nogle år i Sarajevo.
I denne weekend kom mange fra Kosovos sydlige by Prizren, der ellers stort set er gået fri af det seneste halve års kampe mellem serbiske styrker og kosovo-albanske oprørere.
Serbiske styrker har i den seneste tid angrebet landsbyer i nærheden af Prizren, men ifølge flere af de flygtende er de nu også gået til angreb på en forstad kun to kilometer fra centrum.

Sover på gulvet
En 22-årig flygtninge fortæller, at han og to andre unge, som han kom til Sarajevo med for tre dage siden, overnatter på gulvet i organisationen Kosovos kontor.
Lederen af organisationen, Adem Becirevic, siger, at 30 flygtninge for tiden sover i organisationen, der blev startet for en måned siden i en nedlagt lille kinesisk restaurant.
'Kosovo' modtager ikke hjælp fra UNHCR, men klarer sig med penge fra en kuwaitisk nødhjælpsorganisation, Røde Kors og en bosnisk nødhjælpsorganisation, siger han.
UNHCR er blevet kritiseret for ikke at gøre nok for at hjælpe de kosovo-albanske flygtninge i Bosnien. Til det siger talsmanden Ariane Quentier: "Vi har rigeligt at se til med bosniske flygtninge, der vender hjem."
Flygtningene fra Kosovo er også kommet bag på den bosniske regering, der hverken har penge til at tage sig af dem eller en lov, der definerer deres rettigheder. Men UNHCR siger, at efter internationale konventioner skal flygtningenes sager behandles i Bosnien.
Dansk Flygtningehjælp vil nu gøre noget for de kosovo-albanske flygtninge i Bosnien.
På Flygtningehjælpens kontor i Sarajevo siger projektleder Lisbeth Pilegaard:
"Der er et stigende behov for at hjælpe Kosovo-flygtningene. Vi vil nu dele ud af for eksempel tæpper og køkkengrej, som er en del af et projekt, vi i forvejen har til hjemvendende bosniske flygtninge og til bosniere, som er internt fordrevet."

På vej mod Vesteuropa
Alle de kosovo-albanske flygtninge, som Information talte med i Sarajevo, vil videre til Vesteuropa, og de ser Bosnien som et skridt på vejen.
"Bosnien var det eneste sted, vi kunne tage hen. Hvis vi skulle købe papirer på det sorte marked til at komme til Vesteuropa, ville det koste 15.000 kroner pr. person," siger en 26-årig flygtning fra Kosovo.
Nogle af flygtningene sidder i dag i en lejr ikke langt fra grænsen til Kroatien, hvor de har prøvet at rejse ind for at komme videre til Vesteuropa. Men Kroatien har afvist dem og sendt dem tilbage til Bosnien.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her