Læsetid: 5 min.

Skandale ruller i Randers

17. september 1998

Med Beboerlistens Bjarne Overmark som skarpretter er en række fyringssager
i Randers Kommune ved at udvikle sig til en større politisk skandale

Tre personalesager om uberettiget fyring af medarbejdere i Randers Kommune kostede kommunekassen en halv million kroner i juni måned.
Men de tre sager har vist sig kun at være toppen af et isbjerg.
Stikprøver foretaget af konsulenter fra Kommunernes Landsforening har afsløret, at der er fejl i langt flere sager, og nu skal konsulenterne gennemgå alle 700 afskedigelsessager i kommunen siden 1994, som kan komme til at koste kommunen et tocifret million-beløb.
Næsten dagligt kommer nye oplysninger frem i den højspændte sag, der viser sig ikke kun at dreje sig om en egenrådig personaledirektør, der har overtrådt selv de mest elementære fagretlige regler for, hvordan man fyrer medarbejdere.
Sagen handler i lige så høj grad om rod i den kommunale forvaltning og om to topledere, borgmesteren og kommunaldirektøren, der forsøger at løbe fra ansvaret.

Kontrol af skandalen
Det kontroversielle byrådsmedlem Bjarne Overmark fra Beboerlisten, der har støbt kuglerne til hele affæren, mener, at borgmester Keld Hüttel og kommunaldirektør Palle Dinesen efter bedste amerikanske mønster i øjeblikket er i gang med en såkaldt "damage control".
De forsøger at begrænse skaderne ved sagen og ikke mindst selv at overleve.
"Ved at smide personaledirektøren over bord håber de at kunne redde stumperne," siger Bjarne Overmark med henvisning til, at personaledirektør Finn Gleerup nu selv er fyret.

Fyringssager
Sagen kører i den lokale Randers Amtsavis under det noget udramatiske navn "personalesager", selv om den efterhånden har udviklet sig til et vidtløftigt drama, hvor politianmeldelser, indberetning til tilsynsråd, trusler og beskyldninger indgår som ekstra krydderi.
Hele sagen starter med byrådsmødet den 17. august, hvor Beboerlistens Bjarne Overmark kræver personaledirektør Finn Gleerup frataget sine beføjelser.
Baggrunden er en række afskedigelsessager, der viser, at personaledirektøren har brugt mildest talt utraditionelle metoder ved fyringen af medarbejdere.
I ét tilfælde vandt en kvinde en sag om overtrædelse af reglerne om kønsdiskriminering, efter at Finn Gleerup angiveligt havde givet udtryk for, at en mor til tre mor ikke kunne bestride en lederstilling.
I et andet tilfælde blev en kantineassistent fyret, efter at hun på et kursus i et anonymt skema påpegede nogle problemer med sin leder.
Alligevel blev hun kaldt til samtale hos personaledirektøren og fyret dagen efter.

Gleerup rider stormen af
På byrådsmødet den 17. august formår Finn Gleerup at ride stormen af. Et stort flertal af byrådsmedlemmerne inklusive borgmesteren bakker Finn Gleerup op med den forklaring, at her er tale om enkeltstående tilfælde i en meget stor personaleafdeling med ansvar for kommunens 6.000 ansatte.
Men byrådets flertal går med til, at konsulenter fra Kommunernes Landsforening får lov at gennemgå et mindre antal sager, der kan være problematiske.
Men Bjarne Overmark forsikrer, at hermed er sagen langt fra slut.
Tre dage efter meddeler personaledirektøren, at han vil forlade sin post med begrundelsen, at han har følt sig under et voldsomt personligt pres - ikke mindst efter Bjarne Overmarks beskyldninger om dårlig ledelse og magtmisbrug i personaleafdelingen.
Både byens avis på lederplads og borgmester Keld Hüttel anklager i den forbindelse Bjarne Overmark for at drive urimelig hetz mod kommunens embedsfolk.

Oprejsning til Overmark
Men så tager sagen en ny drejning, hvor "den stædige havkat i et hüttelfad" som Dagbladet Politiken meget rammende har betegnet Bjarne Overmark får oprejsning.
Stikprøver fra KL's konsulenter afslører fejl i langt flere personalesager end først antaget, og sideløbende kommer det frem, at personaledirektør Finn Gleerup den 2. juli har ladet en underordnet souschef underskrive en så-kaldt generationsskifteaftale, der de næste seks år sikrer ham 7.500 kroner ekstra i månedsløn.
Det får kommunaldirektør og borgmester til at indstille til byrådet, at den fratrådte Finn Gleerup skal afskediges, og til at KL's konsulenter skal gennemgå samtlige 700 afskedigelsessager siden 1994.

Hüttel vasker hænder
På byrådsmødet den 7. september redegør borgmester Keld Hüttel for sin egen rolle i forløbet, hvor han fralægger sig det konkrete ansvar ved at påpege, at det er personalechefen alene, der har haft ansvaret for, at sagsbehandlingen i afskedigelsessagerne var korrekte.
Og ved administrative afgørelser skulle der ikke indhentes tilladelse hos borgmesteren eller kommunaldirektøren, understreger Keld Hüttel på byrådsmødet.
Men samme dag melder Bjarne Overmark personaledirektøren til politiet for mandatsvig og trusler.
Mandatsvig, fordi han har bevilget sig selv lønforhøjelse, og trusler, fordi det fremgår af hans personalemappe, at han siden har truet kommunaldirektør Palle Dinesen til at anerkende aftalen med sig selv.
Og sideløbende skriver Bjarne Overmark til Tilsynsrådet for at få en vurdering af, om Finn Gleerups lønforhøjelse er gyldig, når en overordnet ikke har underskrevet den.

Venstre på banen
Den 12. september kunne Bjarne Overmark så sparke nye oplysninger ind, der belaster kommunaldirektør og borgmester.
Han har fået belæg for, at ledelsesgruppen i kommunen hver morgen har drøftet de konkrete personalesager, og de mest betændte er landet på borgmesterens bord til vurdering.
Og de oplysninger har han nu bedt borgmester Keld Hüttel kommentere.
Venstres byrådsmedlem Kurt Helge Andersen har også meldt sig på banen med et krav om, at der skal placeres et ansvar i sagen.
"Det lader til, at borgmesteren og kommunaldirektøren har været involveret i de mange sager, ligesom jeg finder det kritisabelt, at borgmesteren ikke greb ind, da han fik kendskab til, at der var problemer," siger Kurt Helge Andersen, der på et byrådsmøde i mandags stod bag en udtalelse om mistillid til borgmesteren. Udtalelsen fik dog kun tilslutning fra seks af byrådets 25 medlemmer.

Ansvar til 4,2 mio. kr.
Men Venstre ville ikke opretholde sit eget forslag om at udtale mistillid til kommunaldirektøren, da det på det lukkede byrådsmøde fremgik, at i så fald kunne det koste kommunen en fratrædelsesgodtgørelse til Finn Gleerup på 4,2 millioner kroner.
Den skal han have, hvis kommunen ikke kan godtgøre, at Finn Gleerup alene har gjort sig skyldig i tjenesteforseelse.
"Vi vil først have afklaret Finn Gleerups rolle, før vi går efter andre embedsmænd i sagen," siger Kurt Helge Andersen, der indrømmer at han er ved at have Danmarksmesterskabet i kovendinger.
Dermed blev kommunaldirektøren fredet for ansvar i denne omgang.
Men Bjarne Overmark vil ikke lade den den slags hensyn bestemme sit byrådsarbejde.
"Sagen vokser hele tiden, og det er min vurdering, at det kun er et spørgsmål om tid, før kommunaldirektøren må gå af," siger Bjarne Overmark.
Det var onsdag ikke muligt at træffe borgmester Keld Hüttel for en kommentar.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her