Læsetid: 3 min.

Skyggevalutaen

30. september 1998

KRONENS SUVERÆNITET er forlængst afskaffet i praksis, selv om Danmark har besluttet sig for at stå uden for EU's Økonomiske Monetære Union og den fælles mønt, euro'en.
I morgen kan de stadig mere afmægtige danske politikere fejre ti års jubilæum for den endelige og fuldstændige liberalisering af kapitalbevægelserne den første oktober 1988.
Fra den skæbnesvangre dato stod den danske krone helt nøgen over for spekulative luner på det globale valutamarked, hvor der hver eneste dag omsættes for mindst 7.600 milliarder kroner. Markedets aktører - de hysteriske kællinger, som finansminister Mogens Lykketoft engang kaldte dem - er blevet ophøjet til at være en slags overdommere for dansk økonomisk politik.

RIVEGILDE BLIVER DER, hvis politikere blot mumler om devalueringer af kronen. For nylig kom socialdemokraten Klaus Hækkerup for skade til at nævne det bandlyste ord - men Lykketoft skyndte sig at lægge kraftig afstand til Hækkerup af frygt for, at markedet begyndte at spekulere imod kronen.
Der er masser af sunde økonomiske grunde til, hvorfor devalueringer i den nuværende situation ikke er et effektivt instrument - det fører til højere rente, kan på længere sigt svække landets strukturelle konkurrenceevne og fjerner omstillingspresset på politikerne - men hvem ved, hvordan situationen er om 20-30 år?
I dag er der nådesløs markedsdisciplin.
Ingen "ansvarlige" politikere tør længere foreslå en ekspansiv finanspolitik, der pumper ekstra efterspørgsel ud i nationaløkonomien for f.eks. at nedbringe
arbejdsløsheden.

OG PÅ CHRISTIANSBORG hersker en konsensus - diskurs om man vil - som dikteres af det globale marked og administreres med hård hånd af Lykketofts finansministerium: Der skal føres stram finanspolitik og al inflations-uvæsen skal holdes i skak, så Danmark ikke tvinges ud i en valutastorm på det globale finansmarked med sekunders varsel.
Men det er ikke længere nok, mener den socialdemokratiske formand for Folketingets Europaudvalg, Jacob Buksti tilsyneladende.
I kølvandet på forrige og sidste uges hårde markedspres på den danske krone, der fredag den 18. september tvang Nationalbanken til at forhøje renten med et halvt procentpoint, er Buksti blevet nervøs. Nervøs for, at danskernes beslutning om at stå uden for ØMU'en og euro'en, kan koste dyrt. Skabe usikkerhed om dansk økonomi: "Hvis de seneste ugers valutauro fortsætter og fører til en varig renteforhøjelse, kan det godt gå hurtigt. (Med en ØMU-folkeafstemning, red.) Ingen havde regnet med dét, som vi har set i de seneste uger," sagde han. "Spekulationen mod kronen må være en pædagogisk illustration af, at Danmark er sårbar uden for euro'en. Hvis vi var indenfor, havde vi med den gode danske økonomi en langt større sikkerhed."

NETOP DEN PÅSTAND er politisk - og økonomisk - betændt. Derfor måtte Lykketoft allerede mandag gå i rette med Buksti.
Regeringen, fastslog finansministeren, har "en kontrakt med befolkningen" om ikke at sende ØMU-forbeholdet til ny folkeafstemning i overskuelig fremtid.
Ærlig snak. Regeringen vil helst vente til efter år 2002, hvor man bedre kan sige, om euro'en er en stabil valuta - succes eller fiasko.
Det er klog politik. En folkeafstemningskampagne netop nu, hvor verdensøkonomien og finansmarkederne er hypernervøse, vil tværtimod skabe usikkerhed om den danske krone. Så hellere have is i maven og vente til der er konkrete erfaringer med euro'en.

EURO'EN SYNES - i kraft af sin størrelse som valutastormagt på linje med dollaren - at blive
dominerende på det globale valutamarked.
Men euro'en behøver ikke at blive et mere sikkert papir end den danske krone. Den ledende tyske socialdemokrat, Oscar Lafontaine, har efter SPD's valgsejr over kansler Kohl sagt, at euro-landene bør nedsætte renten for at bekæmpe arbejdsløsheden - og hvis den fransk-tyske akse trumfer den politik igennem, så vil euro'en tværtimod blive svækket på det globale marked over for dollaren. Og i det mindste gøre det lettere for kronen at holde trit med euro'en.
I weekenden indgik så økonomiminister Marianne Jelved en fastkursaftale med euro-klubben: Fra nytår bindes kronen til euro'en i et "bånd", hvor den må svinge med plus-minus 2,25 procent i forhold til euro'en.
Euro-landene har lovet at forsvare kronen mod stormløb på markedet, så længe Danmark fører en troværdig økonomisk politik. Det vil sige en dobbeltbundet politik - underlagt den globale markedstugt og i skyggen af euro'en. Endnu engang farvel kære suverænitetsillusion.bjm

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her