Læsetid: 2 min.

Smutveje til kollegiet

1. september 1998

Et par flasker rødvin, at kende nogen der kender nogen, og stædig kontakt til kollegiekontorerne - så er chancerne for at få et værelse større

(2. SEKTION - STUDIESTART)
KORRUPTION?
"Det er et korrupt system," siger Lise Hansen - selvom hun er lykkelig for, at hun har fået et kollegieværelse før studiestart.
20-årige Thomas Nielsen er en anden glad indehaver af et kollegieværelse. Han fik sit kollegieværelse efter devisen 'kender nogen, der kender nogen'. For han kendte én, der arbejdede på kollegiet, og som gik til administrationen for at tale hans sag.
"Det kostede mig et par flasker god rødvin til administrationen, men så skulle jeg til gengæld kun vente i 14 dage i stedet for et halvt år," siger Thomas til Information.
På Nordens største kollegie, Øresundskollegiet i København, bor der cirka 3.000 mennesker. Men der er mange, der ikke er studerende, oplyser flere af kollegianerne.
En af grundene er, at har man et kollegieværelse, så kan man fremleje til personer efter eget valg.

Fat knoglen
I København er den almindelig ventetid til et kollegieværelse på syv til otte måneder, oplyser Gitte Peiters fra Centralindstillingsudvalget i København.
Lise blev skrevet op på ventelisten den første april, og hun starter nu med at læse medicin. Opskriften på at hoppe let og elegant op i toppen af ventelisten til et kollegieværelse er tålmodighed og en opgivende telefonstemme, mener hun. Gentagne gange har hun ringet til Centalindstillingsudvalget i København og klaget sin nød.
"Jeg har flere gange ringet derind, og jeg fik to gange at vide, at jeg skulle ringe tilbage tirsdag den 10. august, hvor kollegiekontoret ville få tilbagemeldinger fra indstillingsrunden den 1. august," siger Lise.
Da hun ringede igen allerede den pågældende tirsdag, fik hun imidlertid lov at vælge mellem et kollegieværelse på Tingbjerg kollegiet i Brønshøj og et på Øresundskollegiet i København. Lise sagde ja tak til det sidste.
"Men da alle begyndte at spørge mig, hvordan det kunne lade sig gøre, kunne jeg godt se, at den var helt gal," fortæller hun.
Lise kan ikke forstå, at de værelser, der bliver takket nej til, ikke går videre til de næste i køen og til indstillingsrunden den 15. august.
"Det gør de normalt også, men hvis vi kan se, at vedkommende er højt oppe i køen, så kan de godt få et værelse over telefonen," siger Gitte Peiters.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her