Læsetid: 2 min.

Spionsag mod svenske socialdemokrater

12. september 1998

Statsminister Persson overvejer at undersøge private spioners registrering af kommunister

Under en valgudsendelse i tv torsdag aften skiftede statsminister Göran Persson pludselig standpunkt og sagde, at man måske skulle overveje at nedsætte en "sandhedskommission" til at undersøge registreringen af kommunister og andre venstreorienterede i Sverige.
Under hele valgkampen har den såkaldte IB-affære kastet en skygge over det socialdemokratiske parti. IB - som står for Informationsbyrån - var en organisation, som drev sin egen efterretningsvirksomhed på svenske arbejdspladser.
Virksomheden blev indledt i 1957, og det står ikke klart, hvornår den ophørte. Man ved, at oplysninger fra omkring 20.000 socialdemokratiske tillidsmænd blev givet videre til IB, og at der blev oprettet store centrale registre. Om oplysningerne senere gik tilbage til partiet, ved man ikke.
Sikkerhedspolitiet og forskellige militære organisationer foretog andre tvivlsomme registreringer på grundlag af anskuelser, men IB har fået størst opmærksomhed, fordi virksomheden foregik i samarbejde med Socialdemokratiet. Da affæren kom frem i begyndelsen af året, besluttede socialdemokraterne med støtte fra de konservative Moderaterna at bevilge penge til en efterforskning, som skulle foretages af de parlamentariske organer, der fører tilsyn med efterretningstjenesterne.
De andre partier hævdede, at det ikke var nok, og at sandheden ikke ville komme frem. De krævede i stedet nedsat en kommission efter norsk mønster, med deltagelse af uafhængige forskere og embedsmænd.
Eftersom Moderaterna stod bag Socialdemokratiets fremgangsmåde, har sagen ikke givet anledning til konflikt mellem de to store partier i valgkampen. Det har fået mange til at spekulere på, om det konservative parti også har noget at skjule.

Ny skandale på vej
Det, der nu tydeligvis har fået Persson til at lægge kursen om, er en artikel i dagbladet Dagens Nyheter af formanden Riksdagens efterretningsudvalg Anders Björck, som også er tidligere moderat forsvarsminister. Han foreslår at oprette et "efterretningskontor", hvor personer kan henvende sig, hvis de ved noget om IB's virksomhed.
Det irriterede Persson, at Björck begyndte at bruge sagen i partipolitisk øjemed.
Og nu er yderligere en stor skandale dukket op: Det svenske LO har helt op i 1980'erne haft et fuldstændigt register over finske kommunister, som var uddannet på Sirola-instituttet i Finland. Registret blev oprettet på grund af indvandring af arbejdskraft fra Finland og med det formål at kortlægge kommunisternes virksomhed i svenske fagorganisationer.

Lars Vikström er svensk freelance-journalist.

Oversat af Birgit Ibsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her