Læsetid: 2 min.

Stigende kritik af Dagsværk

22. september 1998

Ikke så lidt af et svindelnummer, kalder CD Folkekirkens Nødhjælp, der står bag årets Operation Dagsværk projekt

Arne Melchior, CD, kalder nu organisationen bag årets dagsværksprojekt, Folkekirkens Nødhjælp, for et "svindelnummer".
Det gør han i forbindelse med, at han støtter kravet om, at undervisningsminister Margrethe Vestager skal smække pengekassen i for årets Operation Dagsværk kampagne:
"De kører med lukket visir. De er ingen repræsentant for Folkekirken. Det er ikke så lidt af et svindelnummer," siger Melchior til Information.
Arne Melchior optrapper hermed den kritik, som især Folketingets borgerlige partier har fremført den sidste uge, hvor partierne har krævet den offentlige støtte til Operation Dagsværk fjernet.
Kravet er blevet fremført af bl. a. Brian Mikkelsen fra Det Konservative Folkeparti, Pia Kjærsgaard, Dansk Folkeparti og Kim Behnke, Fremskridtspartiet.
Pia Kjærsgard klagede i sidste uge til undervisningsministeren over, at lederen af årets Operation Dagsværk, Pernille Rosenkrantz-Theil, skulle være både autonom, medlem af Rebel og folketingskandidat for Enhedslisten.

Kristelig betænkelighed
Også Kristeligt Folkepartis formand, Jan Sjursen, er gået ind i sagen. Sjursen vil dog ikke gå så vidt, at han vil kræve Operations Dagsværk penge trukket tilbage med det samme. Men hvis ikke der findes en måde, hvorpå bredden i undervisningsmaterialet til de danske gymnasieelever bliver sikret, står også han bag et krav om stop for midler til Dagsværk.
Sjursen har nu bedt undervisningsminister, Margrethe Vestager, om en redegørelse for, om hun som sponsor af materialet mener det "giver en nuanceret beskrivelse af forholdet mellem Palæstinensere og jøder i Mellemøsten."

Minister melder hus forbi
Ifølge undervisningsminister Margrethe Vestagers ministersekretær, Bodil Rasmussen, melder ministeren imidlertid hus forbi i sagen:
"Det er ikke en sag, ministeren har fået forelagt. Og det er heller ikke en sag, ministeren skal have forelagt. Der er ingen tradition for, at undervisningsministeriet godkender undervisningsmateriale fra Operation Dagsværk," siger hun til Information
Operation Dagsværk selv afviser, at materialet skulle være ensidigt.
Et synspunkt, der deles af Politikens tidligere chefredaktør og nuværende seniorkorrespondent, Mellemøsteneksperten Herbert Pundik.
Han er selv medforfatter til undervisningsmaterialets historiehæfte, skriver mandag i Politiken, at "det stort set opfylder kravet om alsidig oplysning," og at "det simpelthen ikke er korrekt at kalde materialet for ensidigt og anti-israelsk." Kritikken kalder han i en kommentar i Politiken mandag for en "smålig kampagne mod Operation Dagsværk."

Dialogmøde onsdag
Mens politikerne diskuterer, hvordan man bedst kan sætte Dagsværk på plads, mødes den organisation, der startede kritikken af undervisningsmaterialet, Det Mosaiske Trossamfund onsdag med Operation Dagsværk og Folkekirkens Nødhjælp, til et offentligt dialogmøde, hvor man - ifølge en fælles pressemeddelelse - vil "lægge op til en seriøs og etisk forsvarlig dialog om Israel/Palæstina problemet."
Operation Dagsværk samler i år ind til to håndværkerskoler, et gymnasium og et rehabiliteringscenter for fysisk handicappede på Vestbredden i det Palæstinensiske Selvstyreområde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her