Læsetid: 2 min.

Stilhed afløser albansk storm

16. september 1998

Efter tre dages uro har regeringen genvundet kontrollen i Tirana, men Italien advarer mod risiko for borgerkrig

Efter tre dages voldsomme uroligheder faldt der i går ro over Albaniens hovedstad Tirana, men risikoen for en ny voldsbølge er fortsat til stede. Regeringen meddelte allerede sent mandag, at den havde generobret kontrollen over byen, og en protestdemonstration i går forløb fredeligt.
Oppositionslederen Sali Berisha, der beskyldes for at stå bag urolighederne, beordrede sine støtter til at forholde sig i ro og afstå fra brug af vold, da omkring 3.000 mennesker samledes i protest på den centrale Skanderbeg-plads i byen.
Han afviste regeringens beskyldninger om at have forsøgt et statskup mandag, da den statslige tv-bygning blev indtaget af Berishas støtter i nogle timer.
"Intet fornuftigt menneske kan tale om et kupforsøg. Det er ren fantasi," sagde han.

Borgerkrig truer
Men den italienske udenrigsminister Lamberto Dini sagde i en tale til det italienske parlament, at risikoen for borgerkrig i landet stadig var til stede.
"Risikoen for borgerkrig i hjertet af Balkan, der allerede trues af begivenhederne i Kosovo, er fortsat til stede," sagde Dini.
Han udtrykte dog tillid til, at parterne kan komme ud af den alvorlige situation med
fredelige midler. Italien er det land, der først vil mærke konsekvenserne i tilfælde af nye uroligheder i Albanien.
Tusindvis af albanere søgte sidste år ud af landet via Adriaterhavet og de italienske kyster, og italienske forretningsfolk har åbnet adskillige virksomheder i Albanien.
Det italienske forsvarsministerium forbereder en nødplan for evakuering af sine statsborgere, men foreløbig er der ikke givet ordre til at sætte den i gang.
Den albanske ministerpræsident, Fatos Nano, der mandag søgte i sikkerhed for oprørerne, dukkede frem i går og advarede i hårde vendinger Berisha mod at forsøge at lave numre. "Det er tid", sagde han, "at Berisha forlader ondskabens sorte vej".
"Staten vil ikke spare livet på nogen som helst kriminel eller forbryder, der angriber staten eller borgere med våben," advarede Nano i en tv-tale.

Berisha under belejring
Berishas Demokratiske Parti og dets støtter samledes i partihovedkvarteret dagen igennem, hvor Berisha talte gennem højtalere, der var stillet op uden for bygningen side om side med tungt bevæbnede sikkerhedsstyrker, udkommanderet af regeringen.
Urolighederne startede, da Berishas nære ven og næstformand i det Demokratiske Parti, den bare 35-årige Azem Hajdari blev skudt af ukendte gerningsmænd lørdag aften. Berisha beskylder Nano for at stå bag mordet, hvilket Nano har afvist.
Hajdari var allerede sidste år involveret i en skudepisode i parlamentet.
Han blev skudt og såret af et medlem fra det regerende Socialistparti, angiveligt efter diskussioner om penge, men episoden blev af mange forklaret som et personopgør uden politiske undertoner.
Urolighederne kulminerede mandag, hvor tre blev dræbt og 14 sårede, da politiet tog kontrol med byen og bragte skyderier og plyndringer af butikker til ophør.
Fatos Nano, der har ledet landet siden et valg i juni sidste år, bad Berisha og hans støtter om at aflevere samtlige våben samt de to kampvogne, som det mandag lykkedes oprørerne at erobre.
Han sagde, at de ikke har lang tid til at gøre det, og at statens tålmodighed ikke er stor.
Udtalelserne styrkede frygten for, at nye uroligheder vil opstå efter gårsdagens foreløbige time out.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her