Læsetid: 3 min.

Surferne kommer

4. september 1998

Peter Bays seneste film, 'Surferne kommer', forsøger at vise os, at fordomme og små mennesker eksisterer i bedste velgående på den forblæste, jyske vestkyst

NY FILM
I Fede tider udsatte Peter Bay os for hippie-kollektivets tveæggede lyksagligheder, og nu, i instruktørens seneste novellefilm Surferne kommer, der også får biografpremiere, får vi lov til at smage på et stykke forblæst, vestjysk fremmedhad iblandet en smule teenage-weltschmertz.
Vi befinder os i et lille, indspist fiskersamfund, hvortil den selvstændige københavnerpige Anne er ankommet sammen med sin fraskilte mor. Moren har giftet sig med ejeren af den lokale campingplads, som også har en søn, Anders, der tilfældigvis er bedste ven med Annes nye kæreste, Niels-Peter, hvis far er storfisker.
Det er åbenbart kedeligt at bo i sådan en lille by, for ungdommen fordriver tiden med at hænge foran campingpladsen, kigge ud over havet fra bænkene ved grillen eller gå på det lokale diskotek, hvor musikmenuen står på det bedste fra dansktoppen.
I hvert fald keder Anne sig bravt, indtil den dag, hvor de tyske surfere kommer. Til
Niels-Peters og Anders' store ærgelse fascineres hun af surfernes kåde og overmodige leg på vandet, mens hendes jævnaldrene misundeligt håner dem for deres blærerøvsagtige opvisninger.
Efterhånden trækkes fronterne kraftigt op mellem de lokale unge på den ene side og Anne og surferne på den anden - man fornemmer tragedien lure lige om hjørnet.

Frem og tilbage
Det er umiddelbart lidt svært at vurdere, hvad Peter Bay og manuskriptforfatter Mads Brenøe egentlig vil med Surferne kommer - udover altså at vise nogle flotte og stemningsfulde billeder fra den forrevne og vejrbidte danske vestkyst.
På skift vil filmen gerne fremstå som et vedkommende og barskt drama og en lystig og satirisk komedie - på intet tidspunkt forsøges de to størrelser integreret, således at filmen får et ensartet udtryk.
Tonen i filmen ændres fra at være fjollet og karikerende, som da fisker-ungerne kommenterer surfernes bedrifter med tilråb som "pølsetysker" og "kom så, Fritze", til at være decideret ond, f.eks. i scenen hvor Anne bliver passet op af en regulær lynch-mob og ydmygende overdænges med fisk.
Manuskriptet kører på overfladen, og selvom det korte format ikke levner megen plads til de store psykologiske dybder, savner man en nærmere forståelse for det lille samfund og dets indbyggere, som så gerne hyler i flok.
Jyderne skildres i stereotyper, hvilket ikke er noget nyt: De er langsomme, lidt dumme, aggressive, går træskotrampende dårligt klædt og har håbløse frisurer. Mens de tyske surfere selvfølgelig hører technomusik, går i selvlysende tøj og har moderne hår.
Dialogen i filmen er heller ikke noget at råbe hurra for - muligvis øges indtrykket af banalitet af, at de fleste af skuespillerne faktisk ikke klarer sig særligt godt.
Udover den kønne og rimeligt velspillende Mira Wanting, der har flere film og en tv-serie bag sig, udgøres rollelisten for de unges vedkommende (vist nok) af amatører, hvilket giver filmen et troværdighedsproblem. Deres timing er helt ved siden af, og i situationer, hvor de simple, men formodentlig karakterbeskrivende replikker skal fyres af, giver deres manglende formåen scenerne en noget kunstig og klodset klang.

Gode tanker
Det er ærgerligt, at Surferne kommer således spænder ben for sig selv og sine gode intentioner.
Filmens idé om at udstille og kommentere smålighed og intolerance er ganske glimrende. Især i en tid, hvor racisme, nationalisme og uforståenhed og deraf følgende frygt for det fremmede er dominerende følelser.
Men spørgsmålet er, om det at ville et eller andet, at have sympatiske ambitioner om noget stort berettiger til andet end et spark i røven, når slutresultatet ret beset ikke indfrier ret mange af hverken egne eller publikums forventinger.

*Surferne kommer. Instruktion: Peter Bay. Manuskript: Peter Bay og Mads Brenøe. Dansk (Palads og Scala, København og tre biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her