Læsetid: 2 min.

Tiden går - går tiden

19. september 1998

Venteværelset - Pelle Koppels filosofiteater - er i mere end én forstand anden ombæring

TEATER
Lennart Pasborg havde i 1994 premiere på en aldeles forførende kortfilm Du og jeg (30 min.) om børn og filosofi. Fire 10-årige diskuterer i et tomt studie livets store spørgsmål. De er tydeligt farvemarkerede i hhv. rød, gul, grøn, blå t-shirt. De er i særlig grad optaget af paradokser: Det onde er en anden form for godhed - og omvendt.
De snakker med stor intensitet om, hvad det er, der gør hvert menneske til noget særligt - en person. En af dem kommer frem til konklusionen: "Meningen med livet er døden. Meningen med døden er livet."
For tiden turnerer Teater Spørgsmålstegnet i samarbejde med Hvidovre Teater med forestillingen Venteværelset. Fire skuespillere holdt i farvetonernne rød, grøn, blå, gul diskuterer de store spørgsmål. Deres grimasser, groteske overspil, frisurer, skænderier fyldt med gentagelser, meget store armbevægelser gør, at man må spørge sig selv, om de skal opfattes som børn - eller uden alder.
De er især optaget af paradokser - filosofiske og sproglige. Det gode er det onde vendt på hovedet - og omvendt. Tiden går - går tiden? Hvorfor går den altid, når det går allerbedst? Hvad gør den enkelte til noget specielt? Kan døden dø - eller kan den kun gå bort? En afsluttende konklusion: "Vi vender allesammen tilbage til døden. Af jord er du kommet. Døden kommer før livet."
Et besynderligt sammenfald, som kan være uskyldigt og tilfældigt. Det må være op til Lennart Pasborg og hans fire improviserende ungfilosoffer at afgøre, om nogens ære eller ophavsret er gået for nær.

Dødens engel
Venteværelset, der er skrevet og instrueret af Pelle Koppel, der også selv spiller med i en rolle som dødens engel, er det eksistetielle venteværelse.
Vi venter alle, på hinanden, på en forbindelse, på en afgørelse, på døden, på livet.
I dette venteværelse mødes fire tilfældige. En tror, han er død, måske er han bare gal. De fortæller oplevelsesstumper, men aldrig så meget at det bliver til sammenhængende livshistorier. Her skal først og fremmest filosoferes.
For at det ikke skal være løgn kommer de også til at brække håndtaget af på indersiden af alle døre, så de ikke kan komme ud af venteværelset, før nogen kommer og udfrier dem.
Koppel har stablet en effektiv og dygtig teatermaskine på banen til tackling af et ellers vanskeligt emne. Kun ærgerligt at de fire rigtige filmbørn med deres egne og selv-erkendte tanker i den grad overskygger anden ombæring.

*Venteværelset. Manus og instr.: Pelle Koppel. Scen.: Steen Lock-Hansen. Teater Spørgsmålstegnet. Musikteatret Albertslund til 26. september, Stiklingen, Århus 1.-14. okt. Sukkerkogeriet, Odense 20.-24. okt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her