Læsetid: 2 min.

Tiendeklasse overlever

17. september 1998

Undervisnings-minister Margrethe Vestager (R) har opgivet at flytte tiende klasse fra
Folkeskolens regi til ungdoms-uddannelserne

Folkeskolen og efterskolernes monopol på 10. klasses undervisning bliver alligevel ikke brudt som resultat af reformeringen af ungdomsuddannelserne og 10. klasse.
Undervisningsministeriet har eller ønsket at ændre 10. klasse til f.eks. et introduktionsår på gymnasier, handelsskoler og tekniske skoler i et forsøg på at få de unge hurtigere i gang med en ungdomsuddannelse. Men interessen fra ungdomsuddannelsernes side har været langt fra overvældende.
Det afslørede undervisningsminister Margrethe Vestager (R) i går, da hun i en paneldebat om 'Fremtidens uddannelsestilbud for børn fra 1 til 16' forklarede, at de mange måneders arbejde kun har ført til to konkrete initiativer. Og at 10. klasse som et introduktionsår på en ungdomsuddannelser ikke er ét af dem.
"Det første initiativ er at ændre erhvervsvejledningen. Vi skal starte tidligere, men det betyder selvfølgelig ikke, at eleverne allerede skal vide, hvad de vil i sjette klasse. Det drejer sig om at gøre dem bevidste om, at der findes et arbejdsliv ved siden af skolelivet og ruste dem bedre til at tænke over, hvad de vil med deres eget arbejdsliv," sagde undervisningsministeren.
Det andet initiativ, der skal få de unge hurtigere i gang med en ungdomsuddannelse, er at gøre indgangene til de tekniske uddannelser lettere at gennemskue, så eleverne ikke bruger et ekstra år, blot fordi de er usikre og ikke kan træffe et valg.
"I dag er der 80 indgange til de tekniske uddannelser, og det er helt urimeligt. I stedet skal der være få brede indgange," sagde Margrethe Vestager.

Introår opgivet
Chef for uddannelsesstyrelsen, Ivan Sørensen, bekræfter, at dette er de to initiativer, der ind til videre er enighed om, og at introduktionåret er gemt ad vejen igen.
"Modellen med et introduktionsår står ikke øverst på listen i øjeblikket. Det hænger sammen med, at hvis vi får reduceret indgangene til de tekniske uddannelser til seks eller syv, så bliver det netop en slags indgangsår i forhold til de mange forskellige erhvervsuddannelser, der jo stadigvæk findes, når man kommer igennem det første år," siger Ivan Sørensen.
"Og så kan man spørge sig selv, om der både skal være et sådant indgangsår og samtidig et 10. klasse-introduktionsår."
Undervisningsministeret koncentrer sig i nu i stedet om at afgøre, om 10. klasserne skal samles i et særligt center i stedet for som i dag at høre hjemme på de enkelte folke- og efterskoler.
Et sådant center skal eventuelt samle alle 10. klasselever fra den enkelte kommune på én selvstændig skole - dog stadigvæk i folkeskoleregi.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu