Læsetid: 3 min.

Tre dage der rystede Moskva

2. september 1998

Pokerspil, talkshows og studehandler om Ruslands politiske fremtid

Det står slemt til i det politiske system i Rusland. En finanskrise udviklede sig først til en systemkrise, derpå en regeringskrise, godt fremmet af præsident Jeltsin. Og nu har landet en statskrise - med en statsbankerot i den nære horisont.
I de sidste tre dage har de nyeste saltomortaler så fundet sted.
Søndag morgen: Et 'nationalt kompromis' blev indgået mellem præsident-apparatet, regeringen og parlamentets to kamre. Det gik i hovedtræk ud på en større statslig indflydelse på russisk økonomi og storindustri, en lidt større indflydelse fra underhuset, Dumaen, på regeringen, og en borgfred mellem parlament og præsident, hvor præsidenten lovede ikke at opløse Dumaen, og at denne til gengæld ikke ville kræve præsidentens afgang.

Ikke ubegavet
Søndag aften: Landets mest sete tv-program Itogi (Resultater), med landets bedste tv-kommentatorer og en af de bedste tv-studieværter Jevgenij Kiseljov i spidsen, har inviteret fem toppolitikere for at få at vide, hvad der i grunden er indholdet i det nationale kompromis.
De fire politikere er kommunistlederen Sjuganov, højre-nationalisten Sjirinovskij, lederen for den fungerende regeringsleder Tjernomyrdins parti, Aleksandr Sjokhin, og lederen af den social-liberale fraktion Javlinskij. Desuden Nikolaj Rysjkov (tidligere mange-årig ministerpræsident under Gorbatjov, nu leder af 'Folkemagt', en venstre-kommunistisk fraktion, der er allieret med de 'rigtige' kommunister.
Sjuganov lægger ud, og de andre er ved at miste næse og mund. Han siger, at Kommunistpartiet ikke står ved forliget, og at han dagen efter vil stemme imod Tjernomyrdin som ministerpræsident.
Straks efter følger den frække - men ikke ubegavede - Sjirinovskij trop; heller ikke han vil støtte Tjernomyrdin. Javlinskij siger det samme og gentager det, han har sagt så mange gange før: Han foreslår sig selv som ministerpræsident (hvilket han ikke har en jordisk chance for at blive). Kun Sjokhin, Tjernomyrdins mand, støtter selvfølgelig sin chef.
Så melder Rysjkov, 'Folkemagtens' leder sig til orde. Han er sur og gal - på sin allierede Sjuganov! Og brokker sig over, hvorfor kommunisterne har draget sine allierede ind i forhandlingerne om den politiske borgfred, som alle har brugt mange timer og meget papir på. Og så springer de fra aftalerne. For første gang i lang tid er der splittelse på den russiske venstrefløj.
Tv-seerne og alskens analytikere er overrumplede. Kort tid efter melder Boris Beresovskij, Ruslands grå eminence per exellence, sig til orde. Han er milliardær, ifølge det amerikanske tidsskrift Forbes en af verdens rigeste mænd (dog 'kun' på plads 98), og så ejer han aktiemajoriteten i to af Ruslands tre landsdækkende tv-stationer, også den programmet kører på, NTV (det betyder 'det Uafhængige TV'!).
Beresovskij siger, at Dumaen kan gøre, hvad den vil, ja stå på hovedet: Tjernomyrdin vil blive godkendt som ministerpræsident. Har Beresovskij tænkt sig at købe hele Dumaen, spørger den undrende befolkning sig.
Mandag eftermiddag: Ved afstemningen i Dumaen om Tjernomyrdins kandidatur som ministerpræsident får han 94 stemmer, (hvilket faktisk er overraskende mange, situationen taget i betragtning, red.), 252 stemmer imod ham.

Planken ud
Tirsdag eftermiddag: Der holdes formelle møder i Dumaens præsidium, og uofficielle i kontorerne.
Det udtaler, at afstemningen dagen før og på næste mandag om Tjernomyrdin ikke så meget er et spørgsmål om hans post som ministerpræsident, men om, at hvis han bliver valgt har bedre chancer end andre som kommende præsidentkandidat. Derfor har mange stemt imod ham.
De fleste fraktionsledere regner med, at Kommunistpartiet vil gå planken ud og fremtvinge nyvalg til Dumaen.
Flere mener, at kommunisterne forregner sig i deres håb om ved et valg om tre måneder at få flere deputerede.
Dumaens præsidium sender Jeltsins brev, hvor han igen foreslår Tjernomyrdin, tilbage. Ubesvaret. Dumaens formand, kommunisten Gennadij Selesnjov håber, at Dumaens fraktioner besinder sig i de næste dage.
Aleksandr Kostenkov, Jeltsins fuldmægtige i Dumaen, siger under en briefing med journalister, at hvis Dumaen ikke står ved det 'nationale forlig', der blev opnået søndag morgen, så "bliver det værst for den selv."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her