Læsetid: 2 min.

Uden kraft

11. september 1998

Flade personer og dårlig research skæmmer den gode historie i ungdomsroman om overnaturlige kroefter

Ny bog
Der er ingen tvivl om, at Hanne Uhlig i sin debut-ungdomsroman Kraften fra Kamere har skruet en interessant historie sammen.
Gymnasiedrengen Kasper er besat af Louise, der desværre er kæreste med Frederik. Han vil eje hende og derfor griber han til overnaturlige kræfter og det meditative mantra, Kamere, der kan ændre på hendes (og andres) underbevidsthed og få hende til at blive vild med ham i stedet. Han får også lige fikset matematiklæreren, så han giver lidt bedre årskarakterer. Kasper er fascineret af sine paranormale magter, og det endelige spørgsmål og dramatiske vendepunkt i den spændende historie er, hvem der i grunden styrer ham.
Bogens problem er imidlertid, at det ikke - i Hanne Uhligs ellers så realistiske fortælleunivers - bliver forklaret, hvorfor den halv-kiksede dreng falder for (den temmelig vanvittige idé) at bemægtige sig folks underbevidstheder. Andet end, at han har læst det i en amerikansk best-sellerbog Virkelig magi.

Flade personer
Man fatter aldrig rigtig tillid til Hanne Uhligs to-dimensionelle persongalleri, der blandt andet beskrives med matroniserende diagnoser, f.eks. at "de er unge, de er usikre". Helt ærligt!
Louise er således "ualmindelig smuk", Julie er "meget flot pige" og Katja er "en køn pige". Louises mor er langtidsledig i jobtilbud og drikker lidt rigeligt, Kaspers mor er fattig og har fået bank af sin tidligere kæreste, Frederiks forældre er rige og kører BMW, Jonas har mange bumser i hovedet og Uffe laver hærværk. Kun sjældent løftes personerne ud af disse stereotype karikaturer.
Jeg ved ikke om Frederiksværk Gymnasium, der danner ramme om personernes gøren og laden, er den sidste 50'er-enklave i Danmark. Men ifølge Hanne Uhlig går eleverne til 'gymnasiebal', byder hinanden op til dans, og pigerne kommer i hvide kjoler med vidde og sort bælte for at understrege taljen. Alligevel har der sneget sig nogle punker-frisurer ind i kantinen (selvom punkkulturen er død for 15 år siden), samtidig med at de unge læser Jostein Gaarders 90'er-bog Sofies Verden og ser den relativt nye film Fire bryllupper og en begravelse.
Man skal ikke befinde sig mange ti-frikvarterer på et gymnasium for at vide, at punkerhår og vide kjoler er yt, og at det snarere handler om street-wear og britpop-frisurer, og at det bare ikke er fedt at blive kategoriseret som ung og usikker. Detaljer, jovist, men det er altsammen research-skævheder, der skæmmer bogen og dens umiddelbare troværdighed overfor de unge, den henvender sig til.

*Hanne Uhlig: Kraften fra Kamere. Ungdomsroman. 292 s. 229 kr. Borgens Forlag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her