Læsetid: 2 min.

Udlicitering kan koste offentlig indsigt

9. september 1998

Farums salg til private er ikke blot et ideologisk slagsmål - det rummer også et demokratisk problem, siger ekspert

Farum har sommeren igennem været i mediernes søgelys efter flere store udliciteringer. Det har givet stof til den ideologisk debat, men det er også et demokratisk problem, siger offentlighedseksperten cand. jur. Knud Aage Frøbert.
Han peger på, at offentligheden mister muligheden for at følge med i opgaver, der kommer på private hænder, enten i form af privatisering eller udlicitering som i Farum.
"Som eksempel kan man nævne den sag, vi har haft i i Århus, hvor direktøren i renovationsselskabet blev fyret efter en affære med en sekretær. Hvis renovationen er kommunal, så kan man kræve indsigt i en sådan sag, men i det øjeblik opgaven enten privatiseres eller udliciteres, så kan man ikke, og det vil være det samme i Farum," forklarer Knud Aage Frøbert.

Demokratisk problem
SF's Aage Frandsen kalder det for yderst problematisk og et grundlæggende demokratisk problem, at offentlighedens mulighed for aktindsigt begrænses ved privatiseringer og udlicitering. Han tvivler dog på, at det kan lade sig gøre at ændre på det.
"Det vil være svært at ændre offentlighedsloven, så det bliver muligt at få aktindsigt i private virksomheder. Det vil kræve et markant brud med den måde, vi normalt tænker på. Hvis man vil privatisere, så er mindre offentlighed én af de konsekven-
ser, der følger med. Det er en meget stor omkostning, som man bør åbne øjnene
for, og det tror jeg, der er mange politikere, der ikke gør sig klart," siger Aage Frandsen.
Knud Aage Frøbert mener godt, det kan lade sig gøre at ændre offentlighedsloven.
"Når ministerierne om et par år går over til at kommunikere og lagre elektronisk via computere, så er der alligevel brug for en omfattende revision af offentlighedsloven. Og der håber jeg, at man kan få det her område med," siger Frøbert.

Kontraktstrid
Farums borgmester Peter Brixtofte (V) strides i øjeblikket med indenrigsminister Thorkild Simonsen om, hvorvidt Farum skal udlevere alle sagsakter inklusiv kontrakten i forbindelse med salget af kommunens rensningsanlæg. Det vil Brixtofte ikke og henviser til, at det ikke er Indenrigsministeriet, der er tilsynsmyndighed.
Professor dr. jur. i forvaltningsret Steen Rønsholdt fra Københavns Universitet er ikke i tvivl om, at Farum skal udlevere kontrakten.
"Det er meget usædvanligt, at Indenrigsministeriet beder om sagsakter fra en kommune, da det er Tilsynsrådet, der har tilsynspligten. Men der er en paragraf i den kommunale styrelseslov, der pålægger kommunen at udlevere de ting, de bliver bedt om, så det slipper Farum ikke udenom," siger Steen Rønsholdt.
Farum har frist til i dag, og ifølge en central kilde i Farum Kommune vil kommunen i dag lade jurister vurdere, om loven giver mulighed for ikke at udlevere papirerne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her