Læsetid: 2 min.

Vækst hos husdyr giver vækst i resistens

7. september 1998

Der bruges stadig over 100.000 kilo antibiotiske vækstfremmere
i dansk landbrug

RESISTENS
Man ved ikke så meget om, hvordan det virker, men man ved, at det virker. Og derfor har landmænd i ind- og udland i årevis brugt antibiotika som såkaldte vækstfremmere til deres husdyr.
I Danmark har landbruget de seneste år brugt mere end dobbelt så stor en mængde antibiotika til at få husdyrene til at vokse som til at helbrede sygdomme hos dyrene.
Problemet er, at antibiotika-anvendelsen fører til bakteriel resistens, hvad enten stofferne anvendes som vækstfremmere eller til sygdomsbekæmpelse. Og denne resistens gør en række antibiotika virkningsløse, ikke bare i husdyrene, men også hos mennesker.
Danske forskere har i to forskellige undersøgelser dokumenteret, at antibiotikaresistens kan overføres fra bakterier i dyr til bakterier i mennesker.
I en helt ny undersøgelse har læge Thomas Lund Sørensen, Statens Seruminstitut, således fundet, at svineproducenter væsentlig oftere end andre erhvervsgrupper har opsamlet resistente enterokok-bakterier i tarmfloraen. Det er et vidnesbyrd om, at de resistente bakterier kan overføres fra svinene til de mennesker, der arbejder med dem.
Og i en anden undersøgelse har Lars Bogø Jensen fra Statens Veterinære Serumlaboratorium - sammen med hollandske kolleger - via DNA-analyser bevist, at resistens mod et antibiotika kaldet vancomycin kan overføres fra kalkuner til de ansatte på kalkunfarmen. Vancomycin minder om vækstfremmeren avoparcin, og derfor kan brugen af denne vækstfremmer fremkalde resistens mod det i den medicinske behandling vigtige antibiotika.
Indtil Danmark i 1995 forbød avoparcin som vækstfremmer, var forbruget heraf tusind gange så stort som forbruget af vancomycin - det fortæller noget om vækstfremmernes formodede betydning for spredningen af antibiotika-resistens i dyr og mennesker.

Konflikt med EU
Sidste år var det samlede forbrug af vækstfremmere i dansk landbrug over 100.000 kilo, og der er fra flere sider blevet rejst krav om et totalforbud. Landbrugsminister Henrik Dam Kristensen vil gerne have et forbud, men selv om sammenhængen mellem vækstfremmere og antibiotikaresistens hos menneskelige bakterier nu må anses for bevist, siger EU-Kommissionen indtil videre nej til et forbud. Derfor har ministeren foreløbig stillet sig tilfreds med de frivillige beslutninger hos fjerkræ- og svineavlerne om henholdsvis at indstille og nedtrappe forbruget.
I lyset af de tiltagende resistens-problemer vil SF og Enhedslisten dog, når Folketinget åbner til oktober, fremsætte forslag om et dansk totalforbud mod vækstfremmerne. At det formentlig vil udløse en konflikt med EU fremgår af, at Kommissionen har forlangt en ophævelse fra nytår af det forbud mod vækstfremmere, som i en årrække har været gældende i Sverige. Den svenske regering har netop meddelt, at den ikke har tænkt sig at ophæve forbuddet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu