Læsetid: 3 min.

Valutastilhed før storm

24. september 1998

Bankøkonom frygter, at valutauro vil fortsætte efter nogle dages ro. Udlandets tillid til danske obligationer kan have lidt et knæk

Selv om valutastormen tilsyneladende er stilnet af, så føler økonom Carsten Valgreen, BG Bank, sig ikke sikker på, at krisen endeligt er overstået.
Han frygter, at store udenlandske investorer blot venter på ro og stabile kurser, før de sætter ind med endnu et udsalg af danske obligationer. Resultatet vil være fortsatte kursfald, rentestigninger og fornyet uro.
"Vi føler os ikke trygge ved, at krisen skulle være ovre. Der kan nemt opstå yderligere uro, for vi ved ikke, hvilke beslutninger, der ligger og venter i pipelinen. Det er ingen garanti for fremtiden, at der har været ro et par dage. Vi ved ikke, hvor mange, der står i kø for at sælge, når nu kursen bliver lidt bedre," siger Carsten Valgreen til Information.
Det er altså stadig usikkert, om tirsdagens og onsdagens ro på valutamarkederne er andet og mere end foreløbig.
En stribe økonomer peger over for Information på, at de flotte tal i karakterbogen ud for den danske økonomi har fået pile ned ad.
"Hvor Danmark måske havde den bedste økonomi i Europa, så er der hen over sommeren sket en lille svækkelse. Populært sagt er Danmark røget ned fra et 11-tal til et 10-tal," siger cheføkonom Jørgen Birger Christensen, Den Danske Bank, der står bag den hidtil sorteste prognose for udviklingen af den danske økonomi.

Økonomi på vej ned
Jørgen Birger Christensen lægger vægt på, at:
*Danske lønninger stiger mere end udlandets
*Produktiviteten øges langsommere end i udlandet
*Konkurrenceevnen er derfor svækket
*Betalingsbalancen er allerede i minus
*Finansloven for næste år bliver (måske) ikke stram nok.
Den lille liste med fem problemer i den økonomiske udvikling forklarer faldet i karakterbogen fra 11 til 10. Selv om elever fint kunne leve med et så lille fald i den ende af karakterskalaen, så rammer denne lille svækkelse Danmark uforholdsmæssigt hårdt, fordi timingen er uheldig.
Svækkelsen finder sted samtidig med den globale krise.
"Selv om den danske økonomi stadig har et rimeligt godt niveau, så er svækkelsen stor nok til, at markedet reagerer på det i den nuværende situation. Man kunne godt have forestillet sig en anden markedssituation, hvor vi kunne have sluppet afsted trods den svækkelse," siger Jørgen Birger Christensen.

Uden for Euroland
Valutauroen nu er den første efter 11 EU-landes beslutning om at etablere EU's økonomiske og monetære union på EU-topmødet den 1. maj i år. Her besluttede de 11 i overensstemmelse med Maastricht-traktaten, at låse kursen på deres valutaer i forhold til hinanden fra og med den 1. januar næste år. ØMU-landene erstatter de nationale valutaer med den fælles valuta euro'en tre år efter, det vil sige den 1. januar 2002.
Indtil videre deltager Danmark ikke i det fælles valutasamarbejde på grund af et af de fire EU-forbehold. Derfor rammer krisen ifølge flere økonomer den relativt gode danske økonomi ekstra hårdt, netop fordi Danmark står uden for valutasamarbejdet.
"Angrebet på de danske kroner havde ikke været så stærkt, hvis Danmark havde deltaget i ØMU-samarbejdet. Det kan være en lille faktor, der er med til at gøre markedet mere nervøst, men de ville ikke have angrebet, hvis økonomien havde været i orden," siger økonom Frans Clemmensen, Arbejderbevægelsens Erhvervsråd til Information.
Valutauroen og dens pres på kronekursen fortæller med andre ord, at der først og fremmest skal være ekstra meget orden i den danske økonomi, når det går løs på de finansielle markeder. Her hjælper det ikke med Jørgen Birger Christensens 10-tal, hvis han samtidig lader pilene pege ned ad.

Euro eller kroner
Nogle økonomer mener, det er et åbent spørgsmål, om euro'en vil blive en stærk eller en svag valuta. Uanset styrken mener nationaløkonom professor Claus Vastrup, Aarhus Universitet, at størrelsesforholdet mellem euro'en som en stor valuta og de danske kroner som en lille valuta har afgørende betydning.
"Uanset den realøkonomiske situation i euroland vurderes til at være stærk eller svag, så vil et lille valutaområde som det danske altid være udsat for kraftige stød og turbulens alene som følge af spekulative kræfter på de finansielle markeder," siger Claus Vastrup til Information.
På den baggrund fremhæver Vastrup betydningen af det samarbejde om faste valutakurser, som Danmark og de 11 euro-lande vil vedtage på den kommende week-ends EU-topmøde.
Samtidig understreger han, at dansk økonomi også i perioder uden uro vil være præget af udviklingen i euro-land. Den kommende weekends aftale om et fast kurssamarbejde vil ikke mindske behovet for en stram styring: "Et forløb uden gnidninger kræver orden i den danske økonomi med hensyn til betalingsbalancen, konkurrenceevnen og de offentlige finanser," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her