Læsetid: 2 min.

Veluddannedes efterløn i fare

1. september 1998

Flere og flere veluddannede går på efterløn, men det skal efterårets reform sætte en stopper for, siger arbejdsminister Ove Hygum (S)

Regeringen barsler med en reform af efterlønssystemet, så det bliver mere attraktivt at blive på arbejdsmarkedet. Den skal ikke mindst ramme de veluddannede, der i stigende grad benytter sig af ordningen.
"Jeg er sikker på, at de justeringer, vi laver senere på året, vil give de grupper mindre hastværk med at gå på efterløn," siger arbejdsminister Ove Hygum til Information.
En efterlønsreform står på dagsordenen for det tre-parts-forum, hvor LO, DA, og regeringen drøfter reformer af arbejdsmarkedspolitikken her til efteråret.
Hverken arbejdsministeren eller statsminister Poul Nyrup Rasmussen ønsker at komme nærmere ind på, hvilke ændringer regeringen forestiller sig. Det skal først drøftes med LO og DA.
"Men vi vil forsøge at fastholde de veluddannede på arbejdsmarkedet. Der er brug for dem, og jeg er sikker på, at det vil lykkes," siger Hygum.

Fordobling forude
Prognoser fra DA spår en markant stigning i antallet af efterlønsmodtagere, hvis de store årgange, der i de kommende år kan gå på efterløn, bruger ordningen i samme omfang som nu.
"I følge den netop offentliggjorte finanslov er det en forudsætning, at arbejdsstyrken stiger med 150.000 frem til år 2005. Vores beregninger viser imidlertid, at hvor der nu er 140.000 på efterløn, så vil der i løbet af 12 år ske en fordobling," siger chefkonsulent i Dansk Arbejdsgiverforening Erik Simonsen.
Jens Mølbach, der er sekretariatschef i Akademikernes Centralorganisation, AC, bekræfter, at stadig flere akademikere benytter sig af efterlønsordningen.
"Der er ikke tale om, at der procentvis er flere, der bruger ordningen. Antallet af medlemmer, der går på efterløn ligger stabilt på omkring 32 procent, men antallet af medlemmer, der fylder 60 år, er stigende, så derfor er der flere, der går på efterløn," forklarer Jens Mølbach.
Han håber, at den kommende reform først og fremmest kan gøre efterlønnen mere fleksibel, så det bliver muligt at gå på deltidsefterløn. Regeringen har flere muligheder for at ændre brugen af efterløn. Det kan ske ved;
*at øge efterlønnen for dem, der venter med at gå på efterløn, samtidig med at satsen for de 60-årige nedsættes.
*at kræve 35 eller 40 års medlemskab af en a-kasse mod i dag tyve års medlemsskab. Det vil især ramme højtuddannede, der først kommer på arbejdsmarkedet, når de er sidst i 20'erne.
*at modregne private pensioner i efterlønnen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her