Læsetid: 3 min.

Venstre-toppen afviser velfærdsopgør

25. september 1998

Brutalt, unuanceret og Karl Smart-oplæg kalder amtsborgmestre fra Venstre et udspil fra fire unge venstre-folk, der vil afskaffe efterløn, folkepension og amterne

Venstres ledelse på landsplan og i flere amter nedsabler fire unge medlemmers forsøg på at lancere et opgør med velfærden.
Debat er da meget godt, men de unge savner føling med virkeligheden, lyder det om oplægget, som kommer fra borgmester i København, Søren Pind; politisk ordfører for Venstre i Århus, Louise Gade; formand for Venstre i Østre Storkreds, Carsten Blæsbjerg og formanden for Venstres Ungdom, Troels Lund Poulsen.
"Hele oplægget lyder som om, det er opstået på et møde i Junior Chamber i Nordsjælland. Det er lidt for Karl-Smart-agtigt," siger Venstres amtsborgmester i Vejle amt, Otto Herskind Jørgensen.
Han får støtte af Venstres amtsborgmester på Bornholm, Knud Andersen:
"Skal det være nyt, skal det også være progressivt. Det her er kun pseudo-progressivt. Der er ikke noget nyt i at tænke: Vi har store offentlige udgifter, lad os skære i overførslerne. Det er en helt traditionsbunden tanke."
Udspillet "Tid til forandring" fremlægger et opgør med det traditionelle velfærdssamfund. De fire unge venstrefolk vil have:
*Mere og hurtigere udlicitering. Alt bortset fra myndighedsopgaver som politivirksomhed kan udliciteres. Samtidig skal tempoet sættes op, og Venstre-ledede amter og kommuner skal gå forrest i kampen for udlicitering.
*Sygehusene skal gøres til selvejende institutioner. Amterne vil så være nærmest tømt for opgaver og skal nedlægges.
*Efterlønnen skal afskaffes i løbet af et til to år.
*Dagpenge- og kontanthjælpssystemet skal samles i et system, og orlovsordningerne skal afskaffes.
*Folkepensionen skal ændres til en privat opsparingsordning.

Opsang til toppen
Formand for Venstres Ungdom, Troels Lund Poulsen, ser oplægget som en opsang til partitoppen. Forud for efterårets forhandlinger om reformer af arbejdsmarkedet og førtodspensionen og finansloven for næste år har Venstres top søgt mod midten i dansk politik. Men partiet må ikke glemme ideologien i ren iver for at lave forlig med regeringen, siger han. Når der skal laves store reformer, skal det ikke være lappeløsninger.
"Vi kan lige så godt komme i gang med det opgør med middelklassen og de ydelser vi giver dem. De har ikke brug for dem, men der er brug for pengene andre steder. Vi mener, at det er systemet, der er sygt. Og det er ikke nok at ville give det medicin i form af satsændringer. Strukturen må ændres," siger Troels Lund Poulsen.
Partitoppen er ikke enig. Venstres næstformand Lars Løkke Rasmussen synes ganske vist, at debatoplægget er "flot og spændende", som han siger til Ritzaus Bureau. Men lægger derefter afstand:

Ingen realpolitisk fremtid
"Forslaget har jo ingen realpolitisk fremtid for sig. Folkepensionen er et urokkeligt fundament. At skabe usikkerhed om det synspunkt fremmer ikke noget godt," siger han til Ritzau.
"Det er glimrende, at de rejser debat om de her emner," siger Ulla Tørnæs, lederen af Venstres folketingsgruppe:
"Men oplægget kan ikke blive Venstres folketingsgruppes politik. Folkepensionen har vi ikke planer om at røre ved. Og efterlønnen har vi foreløbigt vedtaget en principbeslutning om, at vi vil fjerne over ti år til 2007," siger hun.
Lauritz Tørnæs, amtsborgmester i Ribe Amt, er også glad for, at diskussionen om velfærden rejses, men afviser indholdet i de unges udspil:
"Der er ikke tvivl om, at de rører ved områder, som der er brug for blive diskuteret, men det er ikke det mest gennemtænkte forslag. Jeg synes, det er for brutalt og unuanceret bare at ville afskaffe efterlønnen og førtidspensionen," siger Lauritz Tørnæs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her