Læsetid: 4 min.

Åndens vej til et godt helbred

21. oktober 1998

Det mest bemærkelsesværdige ved Carolyne Myss' bog 'Hvorfor nogle bliver raske og andre ikke' er, at Borgens forlag overhovedet udgiver den

Ny bog
På forsiden af denne bog står der to ting, der er meget sigende. Den ene er et citat: "Denne bog husker dig på det, som de vise healere altid har vidst: åndelig energi og sundhed er uadskillelige."
Vi har at gøre med en af de bøger, der fortæller os, at det rette sind, eller den rette ånd er forudsætningen for den sunde krop. Det er en af den slags udsagn, Trine i Radiserne sælger i sin bod med psykiatrisk hjælp under mottoet: Tak, femogtyve øre!
Den anden sigende ting, der står, er: Borgen. Det er Borgens Forlag, der har udgivet Carolyne Myss' bog: Hvorfor nogle bliver raske og andre ikke. Borgens Forlag udgiver mange gode bøger, men så er der også de her, der som Carolyne Myss lover alt, hvis bare sindet og energierne er sande og sunde og åndelige nok.
Der må være penge i det, ellers ville man ikke udgive denne store serie åndede sludder, hvor den ene bog ikke er til at skelne fra den anden, før man er nede i tredje eller fjerde decimal.
Alle disse bøger foregøgler folk noget, som de ikke kan holde, og alle disse bøger er skønne at læse, fordi de er bygget, så de appellerer til folk. Man føler sig så åndelig, mens man læser, og man tror, man er ved at udrette noget for sin krop, sit sind, sit samvær og hele universet.

Sammenblanding
Disse bøger hæfter altid deres udsagn op på anelser om ældgamle visdomstraditioner, som blandes sammen på det mest henrivende. Her er det selvudviklende energisystem de indiske chakrasymboler, som man altid finder i den slags bøger. Men det er sørme bragt sammen med de syv sakramenter i katolicismen.
For dem, der ikke kender de syv sakramenter, så er det: dåb, nadver, konfirmation, ægteskab, skriftemål, præstevielse og den sidste olie. Dette kulturchok beriges endvidere af Livets Træ fra den jødiske kabbalistiske tradition. Det eneste, der mangler, er Snehvides syv små dværge.
Hvad der derimod ikke mangler er astrologiens tre stjernealdre. Vædderens tid der varede i 2000 år op til Kristi fødsel, og som var styret af stammetro og lovbygninger fra Moses til Hammurabi.
Fiskenes tidsalder, der indvarsledes med den ubesmittede undfangelse og varer til nu, lige nu, år et efter at denne bog udkommer.
Vi står på tærskelen til Vandmandens tidsalder, hvor ånd og krop, sjæl og legeme, øst og vest, stat og kirke igen skal forenes og alting ophøjes til bevidsthedens næste forvandling.

Forvrøvlet bog
Hvad er det dog ikke, Carolyne Myss lover: Side 18 står der: "Jeg beskrev foreningen af disse tre åndelige traditioner for Ellie, og tilføjede at denne forening skal betragtes gennem en symbolsk linse, hvis vi vil have adgang til deres kraft." Og vips: På næste side står der gudhjælpemig: "Inden der var gået en måned, begyndte Ellies tumor at skrumpe."
Det kan sagtens være, at Ellies kræft forlod hende, og det er da godt for Ellie, men her står det som et bevis for sandheden i sammenblandingen af de åndelige traditioner, og det er hverken godt for Ellie eller andre godtroende folk.
Alle disse forvrøvlede bøger fra Borgens forlag lover, at vi bliver vore kræftsvulster kvit, hvis vi opnår erkendelse af de universelle energier, og hvis vi samtidig har den sande og stærke og eneste tro.
Vi skal tro på, at vi er på vor udviklings dybe vej. Den kan tage sin begyndelse, før vi aner det. Carolyne Myss siger, at vejen er betrådt, når følgende tegn foreligger for læseren:
Du er mere og mere utilfreds med dine vante omgivelser.
Du kan ikke identificere årsagen til den depression eller udmattelse, der tynger dig.
Du føler ensomhed, men du føler også en lidenskabelig trang til at finde frem til dine ægte behov.
Fidusen ved denne bog, som ved alle de andre åndelige selskabslege er, at fange læserens interesse ved at beskrive læseren, dvs. en gennemsnitsperson, der har nogle uklare rumlerier i sindet - og hvem har ikke det.
'Det er jo lige mig', skal læseren sige - lidt beklemt, for man er jo afsløret midt i al sin materielle velfærd, hvor man egentlig skulle have det så godt.
Fidus nummer to er derfor, at læseren også skal loves noget. Der står derfor også: "Der opstår færdigheder, du ikke anede du besad, som f.eks. en evne til at heale eller rådgive andre, og en ændring i din opfattelse af virkeligheden."
Guud, siger læseren, det vidste jeg godtnok ikke, men det lyder dragende. Det er faktisk sådan, at de fleste, der går til kurser af den slags, som bogen taler om, ønsker selv at kunne heale og rådgive andre, og at kursuslederne ofte trækker deltagerne til side en efter en for at fortælle, at netop du har evnerne. Det er et ældgammelt taskenspillertrick.

Flugt fra realiteterne
Og så kommer Carolyne Myss' hovedpointe: "Jeg tror på, at alle sygdomme kan betragtes som transformationsoplevelser." Sygdommen skal i hendes tradition ses som et tegn på, at udvikling er tiltrængt, og at den allerede er ved at gå i gang, udviklingen til højere bevisthed og større åndelighed.
Det er såmænd et udmærket husråd at betragte sine kriser som chancer for at komme videre i verden. Men det kan siges noget mere jordnært og uhysterisk, end det er gjort her, hvor vi samtidig skal sluge en masse chakraer og sakramenter og kabbalistiske sefirot. Bogen er en lang flugt væk fra de realiteter, der skal gøres op med, hvis kriser og sygdomme skal overvindes og udnyttes til forøget livsvisdom.

*Carolyne Myss: Hvorfor nogle bliver raske og andre ikke. Oversat af Hanne Steinicke. 280 s., 229 kr. Borgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her