Læsetid: 1 min.

Bagom Trier

30. oktober 1998

Jesper Jargils 'De ydmygede' er en illustration af Von Triers dagbog fra optagelserne af 'Idioterne'

NY FILM
Set i lyset af den intensitet, hvormed Lars Von Trier er blevet gjort til genstand for alskens interviews, bøger og portrætter i de senere år, er det vel kun logisk, at der nu kommer en dokumentarfilm om tilblivelsen af Von Triers seneste film Idioterne.
Med baggrund i hans dagbogsoptegnelser, som oprindeligt blev indtalt på bånd, leverer Jesper Jargil i De ydmygede en slags illustration af Von Triers trængsler med især skuespillerne.
Vi følger optagelserne kronologisk og ser først, hvordan skuespillerne bliver briefet til den svære opgave, de har foran sig, og siden hvordan forberedelserne til de enkelte scener spænder af, kombineret med klip fra den færdige film.

Uiscenesat
Især er det Von Triers arbejde med skuespillerne, som gør De ydmygede interessant. Hans utålmodige, ironiske facon og konstante pres for at få dem til at yde deres optimale skaber ind i mellem en dårlig stemning og giver problemer med enkelte af spillerne.
Og den fornærmede Triers instruktør-forelskelse i Louise Hassing begynder at forvandle sig til en afstandstagen fra hende og flere af de øvrige kvindelige skuespillere. Hvilket resulterer i vanskeligheder i forhold til, hvad han vil have dem til at yde i nogle af filmens mere følelsestunge scener.
Filmisk set er De ydmygede ikke svært anderledes end Idioterne. Æstetikken er ligeså håndholdt, urolig og kornet, hvilket giver indtrykket af, at man overværer en film i filmen. Situationerne forekommer ærlige og uiscenesatte og formidler en god indsigt i, hvordan Trier arbejder, hans totale dedikation og intensitet, som også resulterer i øjeblikke af hysteri fra hans side.
Og det er netop som illustration af Lars Von Triers dagbog og oplevelserne med denne film, at Jargils projekt har sin styrke.

*De ydmygede. Instruktion: Jesper Jargil. Dansk (Grand, København og en biograf i Århus og i Odense)

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu