Læsetid: 3 min.

Bomber kan tænde konflikt i Makedonien

13. oktober 1998

Mange makedonere frygter, at et NATO-angreb mod Serbien fra makedonsk jord vil få krigen til at brede sig til Makedonien

Skopje - Som et meget NATO-venligt land er Makedonien kommet i en knibe. Det vil helst ikke lægge jord eller baser til en NATO-aktion, der skal straffe Serbien for krigen i Kosovo.
Mange makedonere føler, at NATO med et angreb vil vælge side til fordel for albanerne i Kosovo og Makedonien. Mindst 25 procent af befolkningen i Makedonien er albanere, som bor i et område, der grænser op til Kosovo.
Flertallet af de to millioner indbyggere i den tidligere jugoslaviske republik Makedonien er slaviske makedonere. Mange internationale iagttagere frygter, at Makedonien kan blive skueplads for den næste væbnede konflikt på Balkan.
I juni fløj NATO-fly over Makedonien som led i en øvelse, der skulle sende en advarsel til Serbien, og det førte til frygt i Makedonien for at blive blandet ind i kampene i Kosovo.
Med stigende spænding mellem de slaviske makedonere og albanere i kølvandet på krigen i Kosovo, frygter de slaviske makedonere, at et NATO-angreb fra deres land mod Serbien vil få krigen til at brede sig og i sidste ende medføre, at albanerne river deres del af Makedonien løs. Nogle slaviske makedonere har ligefrem udviklet sympati for Serbiens kamp mod albanerne i Kosovo. Også serberne er slaver.

Har problemer nok
Makedoniens præsident og landsfader Kiro Gligorov, der er slavisk makedoner, siger også, at landet kan komme i en ubehagelig situation, hvis NATO angriber Serbien.
Han har afvist at udtale sig om Makedoniens holdning til at lægge jord, baser eller luftrum til et NATO-angreb.
"Hvis vi får en henvendelse fra NATO, vil regeringen holde et møde og beslutte sig," siger han.
En talsmand for de regerende socialdemokrater SDSM siger, at Makedonien ikke har lukket døren for, at et NATO-angreb kan ske fra makedonsk territorium.
"Men vi foretrækker en politisk løsning," siger Radmila Shekerinska. "Vi er bekymrede over udsigten til en NATO-aktion mod Serbien," siger hun.
Spørgsmålet er nu blevet en del af valgkampen forud for parlamentsvalg i Makedonien på søndag. Det førende oppositionsparti, det konservative VMRO-DPMNE, mener, at regeringen på forhånd er alt for positivt indstillet over for NATO's trusler om at bombe Serbien.
Partiets leder Ljubco Georgievski beskyldte på et vælgermøde i weekenden regeringen for at destabilisere Makedonien.
VMRO-DPMNE går ligesom langt de fleste partier i Makedonien ind for at blive medlem af NATO, men en talsmand siger, at partiet er meget imod at vælge side i forbindelse med NATO's mulige bombetogter mod Serbien.
"Vi har problemer nok i Makedonien, så vi må holde os ude af Kosovo, for det kan i sidste ende føre til Makedoniens deling," siger Filip Petrovski, der leder partiets ungdomsafdeling.

Faren er overdreven
Blandt de albanske politikere i Makedonien er Arben Xhaferi en af de mest yderligtgående. Han støtter ihærdigt en NATO-aktion mod serberne - også fra Makedonien.
Udover at hjælpe albanerne i Kosovo, ser han også en NATO-aktion som et led i Makedoniens forsøg på at blive medlem af NATO.
Men ellers mener andre makedonere, at faren for at krigen i Kosovo breder sig til Makedonien er overdrevet.
"Krig er resultatet af en omhyggelig planlægning fra politikere, som vi så det i Bosnien," siger chefredaktør Saso Ordanoski fra det uafhængige tidsskrift Forum.
"Ingen i Makedonien ønsker krig, og jeg tror ikke på worst case scenarier. Hvis krigen i et sådant scenario skal brede sig til Makedonien, kan den i sidste ende lige så godt brede sig til for eksempel Danmark, efter at NATO-lande som Grækenland og Tyrkiet var blevet blandet ind i krigen. Der er så mange mellemstationer, hvor krigen kan undgås," mener chefredaktøren.
"Vi må nok vænne os til at leve med krigen i Kosovo i mange år, og vænne os til, at det gør det svært at planlægge vores fremtid," siger han.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her