Læsetid: 2 min.

Briterne vil forbyde valg-propaganda

15. oktober 1998

Et vidtrækkende reformforslag skal ruske op i de britiske partiers smuds-image

LONDON - Anklager om, at man kan købe sig til magt og indflydelse ved at give store pengebeløb til de britiske partier, har gjort deres omdømme i befolkningen temmeligt dårligt.
For at komme det dårlige rygte til livs nedsatte New Labour-regeringen en komite til at komme med reformforslag, og dens rapport foreligger nu.
I alt 100 forslag vil grundlæggende reformere den måde, som britiske politiske partier finansieres på. Der er et vidtgående forbud mod alle udenlandske donationer, pligt til at oplyse beløb på over 5.000 pund nationalt og 1.000 pund lokalt (henholdsvis ca. 50.000 kroner og 10.000 kroner) og et loft på 20 millioner pund - ca. 200 mio. kroner - til valgkampagner. Ved valget til House of Commons i maj sidste år brugte både De Konservative og New Labour mere.
Det mest kontroversielle forslag fra Lord Neill, som stod i spidsen for komitéen, vedrører folkeafstemninger.
Det er især kampagnen valget af en parlamentarisk forsamling i Wales - hvor det blev et ja med en meget smal margin - som har fået Lord Neill og hans kolleger til at foreslå, at regeringen i en folkeafstemning skal holde sig strengt neutral og ikke føre kampagne for det udkomme, den gerne vil have. Propaganda i folkeafstemninger skal med andre ord forbydes.

ØMU-problemer
Ifølge britiske medier er Lord Neill-komitéen blevet rystet over de forhold, der førte til et ja i afstemningen om en walisisk forsamling, hvor ja-siden havde millioner at trække på, mens en lille nej-kampagne måtte døje med evindelige finansproblemer.
"Vi var foruroligede over, at folkeafstemningskampagnen i Wales var meget ensidig..... Udkommet af den walisiske afstemning var ekstremt tæt, og en mere fair kampagne kunne godt have resulteret i et andet udkomme," siger rapporten.
Umiddelbart blev udspillet godt modtaget af såvel New Labour regeringen som de andre partier, og justitsminister Jack Straw sagde, at et lovforslag vil blive fremlagt næste år
Men det er usikkert, om New Labour regeringen vil give sig selv mundkurv på i en kommende folkeafstemning om ØMU'en. Skal en sådan vindes i Storbritannien, er det nødvendigt med politisk ledelse. Det synes ikke umiddelbart at være foreneligt med ligefrem at forpligte sig til at bruge lige mange penge på en ja- og en nejkampagne.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu