Læsetid: 2 min.

Bunden er ikke nået

24. oktober 1998

Aktiekursernes opsving er et midlertidigt fænomen, mener chefaktieanalytiker
i Jyske Bank

Det månedlange dyk i aktiekurserne vendte i sidste uge, da den amerikanske nationalbank, Federal Reserve, sænkede renten, og investorerne genvandt tilliden til, at bankens chef, Alan Greenspan ville gøre sit til, at USA's syv år lange opsving fortsætter.
Men opsvinget er sandsynligvis et midlertidigt fænomen, mener chefaktieanalytiker i Jyske Bank, Lars Stouge, som forklarer kursstigningerne med fire gode nyheder:
"For det første er den amerikanske rentenedsættelse et klart signal om, at USA tager den globale finansielle krise alvorligt."
"Nedsættelsen kom i en situation, hvor alles blikke var rettet mod Latinamerika og især Brasilien, som er verdens ottende eller niende-største økonomi."
"Et tilbageslag der ville gå hårdt ud over USA"
Og så har de seneste regnskaber fra amerikanske virksomheder været med til at vende aktiekurskurven.
Endvidere har den amerikanske kongres bevilget penge til Den Internationale Valutafond, IMF, som var ved at løbe tør for penge efter krisen i Asien og kollapset af den russiske økonomi.
Den fjerde gode nyhed er Japans redningsplan for banksektoren: "Den store japanske bank, IBJ, som egentlig er meget sund, har søgt penge i denne hjælpefond. Dermed bliver det pludseligt legalt at søge penge, i stedet for at være et signal om, at man er på randen af en lukning. Det motiverer uden tvivl andre til søge," siger Lars Stouge.

Bankernes tilstand
Japan, verdens næst-største økonomi, har haft noget nær konstant recession siden 1990: "Banksektoren var ved at krybe i et hul og blev tilbageholdende med at låne penge ud. Det var begyndt at sprede sig som international tendens - hvilket ville være forfærdeligt i den aktuelle situation, hvor det gælder om at undgå en global recession," siger Lars Stouge.
Blandt eksperter udi de finansielle markeder er der bred enighed om at forklare aktiekursernes stigning med disse fire gode nyheder. Men når det kommer til vurderingen af de lidt længere perspektiver deler økonomerne og aktieanalytikerne sig.
Optimisterne tror, at det sidste halve år blot har været en nødvendig korrektion af for høje kurser, og at verden nu vender tilbage til de gode kursers tid; Rentenedsættelserne og på politisk vilje til (små) finanspolitiske lempelser kan redde verdenskonjunkturerne og dermed aktiemarkederne.
Pessimisterne ser de aktuelle kursstigninger som en midlertidig positiv reaktion på de politiske signaler om gode viljer til at tage hånd om krisen. De mener, at de amerikanske aktiekurser de senere år har bevæget sig op i et urealistisk højt leje. Lars
Stouge hører til denne lejr:

Firmaer i profitklemme
"Det er ikke usandsynligt, at vi er på vej ind i et deflationært scenarie, hvor priserne ikke stiger. I givet fald vil det sætte virksomhederne i en profitklemme: Efterspørgslen efter deres varer falder, konkurrencen er blevet hårdere - især fra fjernøsten, hvor devalueringerne har styrket konkurrenceevnen - og virksomhederne kan ikke forhøje priserne for at bevare deres profitmargin."
"Det vil medføre dårlige regnskabsresultater og alt andet lige gøre aktiemarkedet et mindre attraktivt opholdssted i en rum tid frem-over."
Den få dage gamle prognose fra EU-kommissionen, som nedjusterede forventningerne til den europæiske vækst, bestyrker kun Jyske Banks - antagelser om, at væksten i Danmark vil falde til 1,5 procent i 1999 og at aktiemarkedet fortsat vil være trykket.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her