Læsetid: 3 min.

Danske mænd

23. oktober 1998

'Fra Mellemkrigstid til Efterkrigstid' er en tung, men læseværdig bog

HISTORIE
Vi var der også, hedder en bog fra 1995, skrevet af 26 kvinder. Den handler om kvinder i Danmark under besættelsen. Man må undre sig, når man ser den titel. Selvfølgelig var de her. Hvor skulle de ellers have været?
Og dog - når man læser den nye bog om årene omkring besættelsen, Fra Mellemkrigstid til Efterkrigstid, så kan man godt få sine tvivl. Den er skrevet af 25 mænd.
Ikke én eneste kvinde har leveret bidrag til dette mægtige værk. Det bærer det præg af: Det handler om mænd. Om Hal Koch, Niels Bukh, Kaj Munk, Christmas Møller, Scavenius, hele banden af gode og slemme drenge fra den tid, vi tror, vi kender så godt. Og det handler om mænds ord og gerninger - på tinge, i modstandsbevægelsen, i hæren. Mænd invaderede landet. Mænd forsvarede det. Eller forrådte det. Men det var også mænd, der blev enige om at bygge det op igen. Det var dem, der regerede Danmark og styrede udviklingen, før, under og efter krigen.
Det er ikke sådan, at kvinderne slet ikke er nævnt. I en artikel af Peter Birkelund, om en modstandsgruppe, der kaldte sig "1944" fortælles om en af dem. Hun hed Helle. I '44 boede hun sammen med en gruppe frihedskæmpere på en lejrskole, der var blevet indrettet som "et veritabelt trykkeri": "Som eneste pige skulle Helle 'holde hus for drengene'". Hun havde selv en frihedskamp til gode. Men den hørte senere tider til.

En tung sag
I samme artikel fortælles, at ud af gruppens 104 medlemmer var de 10 kvinder. Der var altså kvinder med i modstandskampen, selv om de var få. Det kunne have været spændende at høre lidt mere om dem. Og om alle de andre, der også tog del i landets historie dengang. Man savner en artikel af Anette Warring. Det var hende, der i 1994 skrev bogen om Tyskerpigerne. Og som nu, sammen med Claus Bryld, er aktuel med Besættelsestiden som kollektiv erindring, årets anden store, betydeligt mere kontroversielle udgivelse om Danmark i denne periode. Det er nok grunden til, at hun ikke er med: Hun har ikke haft tid. Men var der virkelig ingen andre, man kunne have spurgt?
Fra Mellemkrigstid til Efterkrigstid er en bog om mænd skrevet af mænd. Men den kan læses af alle. Og læseværdig er den, så tung den er: 911 sider, 930 gram på køkkenvægten.
Man betragter den med ærefrygt og åbner den med andagt. Alene omfanget! Enkelte af artiklerne er da også svært tilgængelige, med begrebsapparater så tunge som våbenarsenalet på Danmarks Frihedsmuseum. Men det hører til undtagelserne. De fleste er velskrevne, klare i sprog og tanke. Nogle er endda særdeles underholdende - som den om modstandsgruppen "1944".
Mest kontroversiel, set fra et faghistorisk synspunkt, er nok Hans Hertels artikel 'Det belejrede og det besatte åndsliv", som indleder bogen. "Hvorfor udnyttes skønlitteratur og andre tekstformer så lidt som idé- og mentalitetshistoriske kilder," spørger forfatteren. Hvorpå han selv går i gang med at vise, hvilke tekster og tanker, der lå bag "kulturneutralismen" i 30'erne. Den, som beredte den danske jord for samarbejdspolitikken. Det er, synes jeg, det mest interessante afsnit i bogen. Og det mest velskrevne.

Uenighed
Når man ser bort fra det med kvinderne, har redaktørerne bestræbt sig på at få det hele med, fra Hal Kochs syn på demokratiet til den amerikanske atomvåbenpolitik i Grønland.
Omdrejningspunkt for hele værket er en uenighed mellem de to professorer, som det er tilegnet: Politikernes taktik før den 29. august 1943 kalder Henrik S. Nissen for "forhandlingspolitik", mens Hans Kirchhoff taler om "politisk kollaboration". Den ene finder en sammenhængende linie i dansk politik gennem hele perioden, mens anden lægger vægt på bruddet mellem samarbejdspolitikere og modstandsfolk under besættelsen.
Hvem af de to, der har ret, finder man ikke ud af ved at læse bogen. Det er just dens styrke i en tid som denne, hvor mediefolket har travlt med give entydige svar på komplicerede spørgsmål. Og med at skrive historien om, så den kan tolkes så let som ingenting.

*Fra Mellemkrigstid til Efterkrigstid. Festskrift for Hans Kirschhof og Henrik S. Nissen på 65-årsdagen oktober 1998. Red. Henrik Dethlefsen og Henrik Lundbak. Museum Tusculanums Forlag Københavns Universitet. Pris 475 kr. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her