Læsetid: 3 min.

Danskerne har tabt hjertet

1. oktober 1998

Danskerne har mistet kontakten og følelsen af samhørighed med samfundets svageste grupper. Det viser en ny undersøgelse fra Socialforsknings-instituttet

Danskerne ønsker ikke at få socialt udstødte og indvandrere for tæt på i hverdagen. Det viser en ny rapport med titlen Fællesskab og Solidaritet i Danmark. Her har Socialforskningsinstituttet, SFI, undersøgt danskernes sociale kontaktnet.
Rapporten viser, at nutidens danskere hovedsagelig føler en moralsk forpligtelse til at hjælpe folk, der minder om dem selv.
Hele to ud af tre danskere ville være betænkelige, overveje at flytte eller bekæmpe det, hvis deres kommune oprettede et bofællesskab for flygtninge eller indvandrere i deres umiddelbare nærhed.
Hvis der var tale om et bofællesskab for narkomaner er hele ni ud af ti skeptiske.

Snævre fællesskaber
Projektleder Søren Juul fra SFI påpeger dog, at danskerne stadig bekymrer sig om deres nære medmennesker.
Undersøgelsen viser, at de senere års profetier om opløsningen af de sociale fællesskaber er overdrevne.
Danskerne har stadig en bred omgang med andre mennesker. Men det sociale engagement retter sig i dag hovedsageligt mod venner, familie og ligesindede. Hele 60 procent af befolkningen ville ikke vide, hvis deres naboer sad alene juleaften.
Undersøgelsen peger på, at nabofællesskaber ofte er lukkede, intolerante og ekskluderende over for socialt dårligt stillede.
Det er særligt de unge, der har mistet forbindelsen til deres naboer og andre borgere, som ikke deler de unges interesser og livsstil. Kun 15 procent af de unge følger med i, hvordan deres naboer har det.
"Baggrunden for undersøgelsen er, at flere sociologer i de senere år har beskrevet, hvordan moderne venskaber i stigende grad får karakter af projekter, mennesker selv må skabe aktivt," siger Søren Juul til Information.
"Vores undersøgelse viser, at de sociale kontaktnet stadig er ganske stabile blandt midaldrende og ufaglærte danskere. De har stadig kontakt til deres barndomsvenner og føler i stor udstrækning samhørighed med deres kolleger og familie. Danskerne er generelt meget sammen med deres venner - men hjælper dem dog sjældent i hverdagen. Alligevel må man for størstedelen af befolkningens vedkommende sige, at vores undersøgelse i hvert fald ikke bekræftiger sociologernes værste frygt", siger han.
"Men særligt nutidens unge udviser en tendens til at gruppere sig i sociale livsstilsenklaver. Det betyder, at de mest sårbare grupper i samfundet - de socialt udstødte - får stadigt sværere ved at knytte venskaber," siger Søren Juul.

Selvtilfredshed
Undersøgelsen viser, at der er et markant spænd mellem, hvad danskerne siger, de gerne vil gøre for andre, og hvad de så rent faktisk hjælper med i hverdagen.
Den mest udbredte undskyldning er, at folk ikke har tid. Kun omkring otte procent har inden for det seneste år ydet frivilligt arbejde til fordel for dårligt stillede.
En stor del af befolkningen vil dog gerne give penge til hjælpeorganisationer.
"Det store flertal af danskerne mener pricipielt, at samfundet skal hjælpe de allerdårligst stillede. Der er en massiv opbakning til velfærdsstaten. Men vi er ikke interesserede i at få tunge sociale problemer for tæt på os selv," siger Søren Juul.
Danskernes berøringsangst over for narkomaner, udstødte og fremmede skyldes imidlertid ikke personlige erfaringer.
Kun 13 procent af danskerne møder flygtninge og indvandrere i nabolaget.
Og hvad mere interessant er: De, som rent faktisk har kontakt til borgere med etnisk baggrund, er gennemgående mest positive indstillet.Hele 60 procent af befolknngen mener dog, at flygtninge og indvandrere selv isolerer sig.
"Sammenhængskraften i samfundet som helhed er næppe truet. Men der er grund til at være bekymret for integrationen af de svageste. Tolerancen over for de fremmede synes også at være behersket," siger Søren Juul.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her