Læsetid: 2 min.

DI-økonom: Kurven knækker igen

9. oktober 1998

Den forringede konkurrenceevne koster mindst 15.000 arbejdspladser i Danmark, siger
Klaus Rasmussen, cheføkonom i Dansk Industri

Cheføkonom i Dansk Industri, Klaus Rasmussen, tror ikke på regeringens spådom om, at beskæftigelsen fortsætter med at stige i det private erhvervsliv:
"Den økonomiske vækst skal ligge på omkring to procent for at hamle op med produktivitetsstigningerne, der overflødiggør arbejdskraft, og holde beskæftigelsen på samme niveau," siger han til Information.
"Når væksten daler til lidt under to procent, vil vi se en svagt stigende ledighed. Den kurve er svær at se enden på, fordi krisen på verdensmarkedet er blevet så dyb."
Klaus Rasmussen mener, at beskæftigelsen i industrien toppede i 4. kvartal sidste år:
"Tendensen slog igennem i beskæftigelsestallene fra første kvartal af 1998. Tallene fra andet kvartal er usikre på grund af konflikten."
"Det slår ikke igennem som store fyringsrunder. Virksomheder, der er ramt af vigende efterspørgsel, lader bare være med at genbesætte ledige stillinger. På den måde kan man sagtens reducere antallet af ansatte ret drastisk i løbet af et år, fordi jobomsætningen er så høj."
"Kun de hårdest ramte bliver nødt til at skride til fyringer, som for eksempel når det russiske marked kollapser fra den ene dag til den anden."

Markedet skrumper
I den nye Økonomiske Oversigt, skønner Økonomiministeriet tabet af dansk esports markedsandele til at være 2,5 procent i1998. Sidste år var tabet tre procent. Skønnet for næste år lyder på 1,9 procent. Alt i alt et tab på 7,5 procent i løbet af tre år:
"Med andre ord skifter de, der køber danske varer i udlandet, mere end syv procent danske varer ud med varer fra andre lande, fordi de er mere konkurrencedygtige. Derved går vi glip af en eksportstigning, der svarer til 15 milliarder kroner. Det svarer til 15.000 arbejdspladser i industrien plus de arbejdspladser, der følger i kølvandet herpå. Det kommer til at gøre ondt."
Når konsekvenserne af de tabte markedsandele først slår igennem nu, skyldes det, at væksten på verdensmarkedet de seneste år har været usædvanlig høj:
"De høje vækstrater i Asien og Rusland, som har været med til at trække verdensøkonomien, er vendt. Væksten er også på vej ned i USA, England og Norge. Kun EU-landene ser ud til nogenlunde at holde skansen," siger Klaus Rasmussen.
Cheføkonomen understreger, at der er stor usikkerhed om den videre udvikling i udlandet:
"Det springende spørgsmål er om væksten i Europa er solid nok til at trække de kriseramte økonomier i gang"
"Men usikkerheden er ensidig: det kan blive værre end prognoserne spår; ingen tror, det bliver bedre. Det er på ingen måde usandsynligt, at væksten i eksporten går i stå eller eventuelt begynder at gå tilbage," siger Klaus Rasmussen, Dansk Industri.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her