Læsetid: 2 min.

Esbjerg-forældre på barrikaderne

8. oktober 1998

Forældre i Esbjerg blokerer daginstitutioner i protest mod nedskæringer. Uro andre steder
i landet

Forældre og pædagoger vil i dag i en demonstration til Esbjerg Rådhus markere deres utilfredshed med næste års budget, som behandles for anden gang.
Demonstrationen er den foreløbige kulmination på den utilfredshed, som siden tirsdag morgen har fået forældre til at blokere vuggestuer, børnehaver og skolefritidsordninger i Esbjerg.
"Vi er stærkt utilfredse med byrådsflertallets udspil til budgetforlig," siger Freddie Haahr Berntsen til Information. Han er formand for forældrenævnet i Esbjerg, der er fællesorgan for samtlige forældrebestyrelser i institutionerne.
I budgettet for næste år er der lagt op til kortere åbningstider og færre pædagoger i de ca. 100 institutioner.
"Vi håber selvfølgelig, at byrådet har indset, at vi forældre mener det alvorligt, for der skal meget til, før forældre reagerer så kraftigt," siger formanden for forældrenævnet.
Tirsdag blev 30 af kommunens institutioner blokeret af forældre, og trods regnvejret steg opbakningen onsdag morgen. Her stod der forældre foran over 60 institutioner og blokaderne var planlagt til at fortsætte denne torsdag. I de ikke-blokerede institutioner har pædagogerne nedlagt arbejdet.
"Det er den kraftigste reaktion, vi nogensinde har set fra forældrene her, og det er en stor styrke, at vi ikke skal tage slaget alene," siger John Johannessen, formand for pædagogernes fagforening, BUPL, i Ribe amt.
Trods de massive protester er der ikke udsigt til, at byrådsflertallet bøjer sig. Borgmester Johnny Søtrup (V) har udtalt, at forliget mellem V, K og Dansk Folkeparti ligger fast.
"Når budgettet først er vedtaget, så kan vi ikke gøre meget mere, men vi håber da på, at nogle byrådsmedlemmer tænker sig om i sidste øjeblik," siger John Johannessen til Information.

Kommuner bremser op
Udover kortere åbningstid, der gør det umuligt for flere forældre at aflevere eller hente deres børn udenfor arbejdstiden, så falder normeringen af pædagoger med to procent.
Samtidig kommer pasningsgarantien først til at gælde for børn på 13 måneder mod nu 11 måneder, og forældrene skal selv betale for bleer, ligesom forældrebetalingen til skolepasningsordningerne stiger med 500 kroner.
I alt lægger budgetforliget op til en besparelse på 25 millioner kroner om året på børnepasningen de næste fire år.
Det er ikke kun i Esbjerg, hvor et veloverstået kommunalvalg for byrådsflertallet, nu skal bruges til at bremse op på udgifterne til børnepasning. Pædagoerne i Hvidovre har fortsat nedlagt arbejdet, mens de i Dragsholm og Ringsted har genoptaget arbejdet efter et par dages strejke. Alle steder i protest mod beskæringer på området.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her