Læsetid: 4 min.

Fantasien får vinger...

9. oktober 1998

Efterårsferien byder på tre meget forskellige og ikke lige gode film for børn og deres legesyge forældre

NYE FILM
Ferietid er filmtid, så det er slet ikke så underligt, at hele tre af dagens otte filmpremierer er viet børne- og familiepublikummet. Det drejer sig om en dansk og forfriskende eventyrfilm løst baseret på Ole Lund Kirkegaards bogklassiker Albert, en amerikansk tegnefilm med Disney-ambitioner, Det magiske sværd - jagten på Camelot, og endelig Small Soldiers, et forrygende special effects-orgie af manden inden i Gremlins, Joe Dante.

Fantasifuldt
Faurschous Albert har godt nok taget sig vide friheder i forhold til forlægget, men det univers filmen bygger op, og de hovedpersoner filmen skildrer kompenserer rigeligt for den manglende trofasthed.
Filmen Albert er blevet mere et eventyrligt eventyr end bogen, men stadigvæk er det titelpersonens gale streger og forunderlige oplevelser, der fokuseres på. Kort fortalt havner Albert i jagten på sin forsvundne bedsteven Egon i et eventyrland, hvis befolkning synes at bestå af sigøjnere og cirkusfolk. Han knytter et venskab med gøglerpigen Sabrina, får sig en mægtig fjende i Den store Rapollo og vender op og ned på det lille cirkussamfund, der ikke er vant til drenge med Alberts evne til at komme galt afsted.
I modsætning til Regner Grastens gumpetunge forsøg udi familie-folkekomedien, Krummerne og Sunes familie, lader Jørn Faurschou, måske belært af filmkøbmandens erfaringer, Albert foregå i et mildt uvirkeligt og magisk univers, hvor de mærkeligste ting kan ske, samtidig med at det er ganske genkendeligt - fantasien får vinger, og man begynder selv at se eventyr i sin hverdag.
Dialogen flyder ubesværet, og skuespillerne (ikke mindst titelrolleindehaveren Morten Gundel) afleverer deres replikker med den rette timing og troværdighed til at det bliver både spændende og sjovt.
Forældre, der som jeg har lystlæst Ole Lund Kirkegaard i deres skoletid, kan roligt tage deres skoleklare poder med ind og se Albert - for så at gå hjem og læse bogen bagefter.

Livløst
Fantasi er der til gengæld ikke meget af i tegnefilmen Det magiske sværd, der med afsæt i legenderne om 'Kong Arthur og ridderne af det runde bord' fortæller om pigen Kayley, der så forfærdeligt gerne selv vil være en af ridderne, ligesom sin afdøde far.
Hun får chancen, da den megalomane, tidligere ridder Ruber hugger Arthurs magiske sværd Excalibur og efterfølgende mister det i Den forbudte skov. Hun slår sig sammen med den blinde skovbo Garrett og den siamesiske drage Devon og Cornwall i forsøget på at nå frem til sværdet før Ruber og derved redde Arthurs Camelot fra ødelæggelse og England fra at blive kastet ud i kaos.
I deres iver efter at levere et animeret produkt, som kan leve op til de høje standarder, som Disney-studierne stadig sætter, har Warner Bros. animationsafdeling tydeligvis overvurderet sig selv.
Tegningerne er mildest talt kedelige og klodsede og historien temmeligt ordinær. Og sangene, ak ja, sangene, kunne lige så godt være skrevet til en anonym rockopera eller middelmådig popstjerne af Celine Dion-klassen - der er intet spræl eller overraskelse i musikken eller teksterne, ligesom de hverken fungerer som showstoppers eller handlingsfremmende elementer.

Knald på
Så er der til gengæld rigeligt med action, humor og fantasi i Joe Dantes forrygende Small Soldiers, der giver den for fuld skrue, så ikke en muskel i kroppen slapper af, før det hele er forbi.
Dante, der tidligere har lavet Gremlins og Explorers, har denne gang ført sin meget traditionelle og sjældent fornyede børn-møder-monstre-og-redder-verden-formular over i legetøjets inspirerende verden, og det går absolut ikke stille for sig.
To legetøjsnørder får ved en fejl placeret mikrochips fremstillet til militært brug i deres splinternye serie actiondukker, der både kan tale og interagere med hinanden og køberne.
The Commando Elite og The Gorgonites, som de to grupperinger af action-legetøj hedder, er fødte fjender, og det ligger i programmeringen, at de skal bekæmpe hinanden med gorgoniternes nederlag til følge. Uheldigvis bliver commandoerne via den forkerte chip besat af en noget mere krigerisk ånd, og deres primære mål er gorgoniternes udslettelse. Snart er drengen Alan og hans handlekraftige veninde Christy involveret i et brutalt opgør mellem legetøjet, selvfølgelig på gorgoniters side.
Joe Dantes styrke har altid ligget i hans evne til at leve sig ind i en fantasifuld børneverden, hvor legetøjet eller kæledyrerne er noget ud over det sædvanlige, og hvor state-of-the-art-special effects er hans redskab i etableringen af denne verden.
Small Soldiers er ingen undtagelse, og Dante får med hjælp fra sine effekts-folk pustet så meget liv i filmens legetøj, at jeg stadig forsøger at få min Major Chip Hazard-dukke fra The Commando Elite til at tale og i mangel af bedre jagte katten.
En anden af Dantes forcer er hans løsslupne og ind i mellem let ondskabsfulde humor, der virkelig kommer til sin ret i de mange imponerende krigslignende scener, filmen er fuld af. Både visuelt og replikmæssigt refererer Dante i ét væk til snesevis af andre film (bl.a. Dommedag nu og Det beskidte dusin) og popkulturelle fænomener (Barbie og Spice Girls). Er man hjemme i de seneste ti års amerikanske filmhistorie, vil de mange referencer og in jokes lyse ekstra op i en film, der bobler af overskud og legelyst.
Small Soldiers er et glimrende bud på en god oplevelse til den actionglade familie, der også har lyst til at købe sig fattige i dukkerne bagefter, så de kan fortsætte legen derhjemme.

*Albert. Instruktion: Jørn Faurschou. Manuskript: Anders Thomas Jensen 0g Ole Fick. Dansk (Palads og Scala, København og 61 biografer landet over)

*Det magiske sværd - jagten på Camelot. Instruktion: Frederik Du Chau. Manuskript: Kirk DeMicco, William Schifrin, Jaqueline Feather og David Seidler. Amerikansk (Palads og Scala, København og 38 biografer landet over)

*Small Soldiers. Instruktion: Joe Dante. Manuskript: Gavin Scott, Adam Rifkin, Ted Elliott og Terry Rossio

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu