Læsetid: 2 min.

Flygtninge overset i ny lov

12. oktober 1998

Mere end 3.000 flygtninge er ikke omfattet af den nye integrationslov - dermed har de
ikke krav på en permanent bolig

Når kommunerne overtager integrationen af flygtninge til nytår, har 3.275 flygtninge et problem. De mangler en bolig.
Flygtningene har fået asyl, men bor i midlertidige boliger over hele landet.
De bor i lejligheder, nedlagte skoler, plejehjem eller andre lejemål, som Dansk Flygtningehjælp har kunnet skaffe.
Ofte har familier eller flere enlige kun et værelse til rådighed, og køkken og bad er fælles. Flygtningene har i gennemsnit ventet 10 til 11 måneder, og mange må vente længe endnu på at få egen bolig.
Modsat de flygtninge, der får opholdstilladelse i 1999, er de ikke omfattet af den nye integrationslov, og har dermed ikke krav på en permanent bolig.
Dansk Flygtningehjælp, som har ansvaret for flygtningene frem til nytår, har ikke kunnet hjælpe dem, og ifølge loven kan kommunerne lade dem være midlertidigt indkvarteret så længe de vil.
SF's flygtningepolitiske ordfører Pernille Frahm mener, at flygtningene er blevet overset i integrationsloven, og hun har bedt indenrigsminister Thorkild Simonsen (S) forklare, hvordan han vil garantere, at de får en bolig.
"Det er indenrigsministerens ansvar, at de her mennesker får en ordentlig behandling," siger Pernille Frahm.
Hun bakkes op af socialdemokratiets indvandrerordfører Dorte Bennedsen. Hun er overrasket over, at flygtningene ikke er omfattet af integrationsloven, og at der er så mange, der venter på en bolig.
"Selvfølgelig skal den gruppe også have en bolig. Vi kan ikke have folk boende i kaserner," siger hun.

Kommunernes ansvar
Dansk Flygtningehjælp forventer, at der til nytår vil være 3.275 flygtninge midlertidigt indkvarteret, heraf vil 16 kommuner have over 50 flygtninge, der mangler en bolig.
Det store antal af flygtninge kommer bag på indenrigsminister Thorkild Simonsen. Han mener ikke, at det er hans ansvar, men at kommunerne og Dansk Flygtningehjælp må løse problemet. Og han tror ikke, at flygtningene vil komme i klemme.
"Det kan da godt være, at der er et overgangsproblem med den nye integrationslov, men det må vi tage stilling til hen ad vejen."

Side 3: Integration langt ude i skoven

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her