Læsetid: 4 min.

Folkevalgt festdag

7. oktober 1998

Kun få mennesker vil ligefrem fejre den dag, de vender tilbage til jobbet efter endt sommerferie. Ikke desto mindre var der feststemning på Christiansborg, da folketingsmedlemmerne i går vendte tilbage til arbejdet

Når 179 personer står side om side i en halvcirkel med ansigterne vendt mod én person placeret i front, forventer man næsten, at det mindste tegn fra denne frontfigur medfører, at forsamlingen bryder ud i sang.
Mændene er med undtagelse af venstrefløjen alle i klassiske sorte habitter og hvide skjorter - kun på slipsene kan man kende forskel - og kvinderne ser ud til at have aftalt, at dagens farver skal være pink og sort.
Men i stedet for at bryde ud i 'Se nu stiger solen op', så sætter alle sig ned på flotte antikke træstole med mørkegrønt stilfuldt betræk - og venter. For dagens underholdning foregår fra dirigentpodiet.
Det er den første tirsdag i oktober, og de folkevalgte politikere vender tilbage til arbejdet. At afslutte sin ferie plejer normalt ikke at være en glædens dag, men her i den gamle folketingssal vejrer gensynsglæden i luften. Alle er festklædte, kvinderne har lidt mørkt på øjnene, og stemningen er i det hele taget lidt højtidlig, som om denne dag markerer, starten på en ny fase.
Første del af underholdningen står Svend Auken (S) for. Der er opstået en situation, hvor posten som 3. næstformand af Folketinget må afgøres ved lodtrækning. En smuk kinesisk krukke løftes frem - nogle vil måske huske den fra forårets lodtrækning om den ærefulde formandspost i Folketinget. Den heldige vinder blev dengang Ivar Hansen (V), og i dag falder lodtrækningen ud til Poul Nødgaards (DF) fordel.
Så er salen varmet op, og Svend Auken erklærer derpå højtideligt, at 'Tinget er sat, og formand Ivar Hansen bedes indtage sin plads'.

Rigets tilstand
På den store grå tavle bag Ivar Hansen, danner kraftige orange pærer teksten: 'Møde Nr. 1, 6. oktober, kl. 12, dagsordenens pkt. 4'. Og det betyder, at Statsminister Poul Nyrup Rasmussen (S) er dagens næste intertainer.
Han skal tale om emnet 'Rigets tilstand'. Et emne han holder meget af - og derfor taler længe, grundigt og indgående om.
Men ligesom en stand up komiker ville ødelægge hele sit show ved at publicere vittighederne og uddele dem ved indgangen, så har Nyrup allerede på forhånd en rigtig dårlig chance for at fremprovokere en reaktion hos tilhørerne.
For alle har læst den over 20 sider lange tale på forhånd og kender hver en formulering, hver en overraskelse. Og de har på forhånd taget stilling og analyseret talen i forhold til egen politik.
Han ved det. De ved det. Og derfor gør de heller ikke de store anstrengelser for at skjule, at de bare venter på, at talen er overstået, så de kan komme ud til pressen og fyre de forberedte kommentarer af.

Tidsfordriv
Pia Kjærsgaard (DF) fordriver tiden med at pille nullermænd af sin sorte lårkorte nederdel. Uffe Ellemann Jensen (V) forsøger gentagne gange at få sin kvindelige grønlandske kollega i snak. Brian Mikkelsen (K) gaber åbenlyst. Formand Ivar Hansen sidder som en statue i samme stilling og stirrer paralyseret i luften. Og selv dronningen synes mere interesseret i folketingssalens imponerende stukloft.
Efter et kvarter begynder folk at sidde mere uroligt på stolene. Flere taler sagte sammen, og hovedparten sidder med den fortrykte tale og følger hvor med i, hvor meget statsministeren afviger fra de sproglige formuleringer. Ikke meget kan de konstatere.
Nyrup selv taler ufortrødent i næsten en time. Sproget flyder meget godt for ham i dag, og omkring hver femte minut er det som om, han husker, at han skal bruge sine arme til at demonstrere fremgang og tilbagegang. Og når noget virkeligt skal slås fast, kommer hånden op - den fra valget i marts, hvor han på samme måde signalerede budskabet 'fire år mere' - og ligesom banker i takt med sætningernes stavelser.

Kommentarer og fest
Da Statsministeren pludseligt begynder at afrunde og beder alle rejse sig og udbringe et trefoldigt hurra for Danmark, er de 179 tilhørere efterhånden blevet fjerne i blikkene, og de før så ranke rygge er sunket langt ned i stolene.
Men efter Ivar Hansen har hævet mødet, er det som om salen får nyt liv. Der bliver trykket hænder, grint og talt. Og udenfor venter en presseskare, der ganske sikkert vil stille alle, der ønsker at svare, spørgsmålet 'Hvad synes du om statsministerens åbningstale?'.
Og der er nok om budet, og hurtigt opstår der en prop af sorte habitter ved salens udgang. På den anden side af døren, står minimum en journalist per landsdækkende medie, og mixer man dem med de 179 folketingsmedlemmer, opstår der en stemning af, at det her er enormt vigtigt. Og at det skal fejres, hvilket efterfølgende gøres rundt omkring i grupperne. Sjældent finder man en større gensynsglæde med hverdagen end på 'Borgen' den første tirsdag i oktober.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her