Læsetid: 2 min.

Forsømmelse er omhu

3. oktober 1998

Patientklagenævnet får modsætninger til at mødes ved hjælp af ordet hensigtsmæssigt

KONKURRENCE
Dagens værk - Hensigtsmæssigt fra 1995 - er et brev til forfatteren og forvaltningskunstsamleren Jesper Jensen, der i 1991 underkastede sig en øjenoperation på Københavns Amts Sygehus i Gentofte.
Han var ikke tilfreds med behandlingen og klagede i august 1993 til Sundhedsvæsenets Patientklagenævn. Så gik der godt og vel halvandet år, hvor han flere gange mindede nævnet om sin eksistens - og i øvrigt efterhånden begyndte at tvivle på nævnets. I november 1994 - efter 14-15 måneders sagsbehandling - skrev han til nævnet, at han havde "gode grunde til at være bragt i tvivl om, hvorvidt Sundhedsvæsenets Patientklagenævn overhovedet eksisterer (sidste livstegn: et halvt år siden)".
I april 1995 fastslog nævnet så sin eksistens ved at træffe afgørelse om, at den første reservelæge, som Jesper Jensen havde klaget over, havde overholdt loven - uden dog at foretage de optegnelser og opmålinger, som man kunne have ønsket sig.
Da Jesper Jensen ikke forstår, at lægens forsømmelser indebærer "omhu og samvittighedsfuldhed" (som krævet i lægelovens paragraf 6, stk. 1), skriver han allerede dagen efter til nævnet for at få opklaret, om det virkelig kan være rigtigt.
På godt to måneder lykkes det en embedsmand i patientklagenævnet, Anni Wieth-Knudsen, at skabe dagens værk, der kredser om ordet hensigtsmæssigt - som har givet værket navn - i sin hårfine balance mellem på den ene side at medgive Jesper Jensen det indlysende, at lægen ikke har givet ham den behandling, han har krav på, på den anden side at styre lægen fri af beskyldningen om, at lægeloven skulle være overtrådt.
Ganske vist havde det "været mere hensigtsmæssigt", om lægen havde skrevet de relevante oplysninger i journalen og foretaget en ny udmåling.
Men nævnet kan "besvare Deres spørgsmål bekræftende": lægen har udvist omhu og samvittighedsfuldhed ved sine undladelser.
Hvis Jesper Jensen efter denne gennemgang sidder tilbage med "eventuelle tvivlsspørgsmål", er han velkommen til at henvende sig igen. I givet fald ville han formentlig modtage endnu et livstegn fra Sundhedsvæsenets Patientklagenævn efter nogle måneder eller år.
Jesper Jensen er med i konkurrencen om klassikeren Regeringserklæring af 1968 af Hilmar Baunsgaard m.fl. fra den aktuelle forvaltningskunst-udstilling på Galerie Asbæk i København.

Bidrag sendes til:

Information
Postboks 188
1006 København K

Mærk kuverten: "Forvaltningskunst"

Læs også essay side 16: Magtens galleri

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her