Læsetid: 2 min.

G7-lande passive over for krise

5. oktober 1998

Mens finanskrisen spreder sig som en virus, udveksler G7's finansministre små noter om situationen

WASHINGTON - Beslutsomhed og kreativ tænkning. Det var forventningen, inden den med spænding imødesete sammenkomst mellem finansministre og centralbankchefer fra verdens syv førende industrinationer i weekenden. Ville politikerne endelig tage bestik og gribe ind mod en truende global økonomisk recession?
Nej, forudsagde den amerikanske økonom Paul Krugman samme morgen på et seminar arrangeret af Verdensbanken og Den Internationale Valutafond.
"Jeg er ikke nogen tilhænger af G7-gruppen. De har ikke nogen indflydelse. Ingen ved, hvilken formel er den rigtige. Det bedste ville være at lade kriseramte lande eksperimentere med deres egne løsninger og finde den sande vej," mente økonomen fra Massachusetts Institute of Technology.
G7-ministrene bekræftede næsten til fulde Krugmans spådom. Deres kommuniké var næsten umuligt at tyde og skulle øjensynligt tilsløre fundamentale uenigheder mellem USA og andre store industrilande, især Japan.

Munter og jovial
"Det var et møde fuld af energi. Jeg er sikker på, at vi nok skal finde en udvej, men det vigtige er, at hver gør sit," sagde en munter og jovial amerikansk økonomiminister Robert Rubin på et pressemøde bagefter. Alene den lange ventetid i finansministeriets fornemme pressesal lod formode, at et eller andet ikke var gået, som man kunne ønske det. Rubin prøvede at overbevise pressen om, at alt var vel, men ingen bed på.
"Hvad er der egentlig af nyt i kommunikéet," lød et typisk spørgsmål.
Robert Rubin pegede på bred enighed om at stimulere økonomierne i Nordamerika og Europa ved at holde en lav rente. Japan blev stærkt opfordret til at gribe ind mod sin bankkrise ved at pumpe statspenge ind i finanssektoren og i øvrigt øge de offentlige udgifter. G7-gruppen støttede endvidere et forslag fra USA om at etablere en ny lånepulje i IMF-regi, som nationer med en sund økonomi kan trække på, hvis de bliver ramt af den internationale finansvirus.
Men hverken Japan eller EU-landene ønskede at bidrage med nye midler til lånepuljen, inden Kongressen beslutter at hæve USA's lånekvote i IMF med ca. 90 mia. kr. Regeringskilder sagde i går, at Clinton-regeringen og republikanere vil søge et kompromis i denne uge.
Nye ideer til løsning af den økonomiske depression i Østasien og truslen om en recession i Latinamerika skortede det på.
Før G7-mødet havde udviklingslandene i G24-gruppen opfordret industrinationerne til at stimulere deres økonomier, skaffe nye midler til IMF og Verdensbanken, føre en gældslettelsesplan for de fattigste lande ud i livet og øge udviklingsbistanden. Men primært amerikansk modstand satte en stopper for disse intiativer - i hvert fald på G7-plan.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her