Læsetid: 3 min.

Genesis genopstanden

26. oktober 1998

Et nyt 4-cd boxsæt sætter gang i spekulationerne om hvorvidt Genesis er ved at blive gendannet i den legendariske 5-mands besætning med bl.a. Peter Gabriel og Phil Collins

ny cd
Det ligner en tanke, som sikkert er et kommercielt tilfælde, at der p.t. tv-annonceres massivt for - i virkeligheden gamle - Greatest Hits-produkter fra Peter Gabriel og Phil Collins samtidig med udgivelsen af et 4-cd bokssæt med Genesis, den gruppe, de begge brugte som meget mere end platform til deres solokarrierer.
Genesis blandede på innovativ vis de bedste tendenser fra begyndelsen af 70'erne. Progressiv rock hed det med en genrebetegnelse, der siden er blevet et skældsord.
Genesis lød som en mellemting mellem David Bowies glitterrock og Emerson, Lake & Palmers mix af klassisk musik og heavyrock i light-udgaven. Der var stille, akustiske passager, iblandet næsten Mahler-hysteriske crescendi. Det hele spillet og sunget med både selvsikkerhed og humor af Phil Collins, trommer, Tony Banks, tangenter, Steve Hackett, guitarer, og Michael Rutherford på bas og 12-strenget guitar. Og så Peter Gabriel, der pustede lidt i en tværfløjte, spillede på bastromme og så ellers fortalte historier og sang, så det rislede ned ad ryggen af både skræk og fryd.

Ambitiøs rockopera
I december 1974 var hele forsiden af den ugentlige engelske musikavis, Melody Maker, prydet af et besynderligt foto af en underlig figur fyldt med store kuglerunde vorter over hele kroppen. Nedenunder stod der, at det var Genesis' forsanger Peter Gabriel. Jeg havde naturligvis læst om Genesis før, men de havde aldrig rigtig interesseret mig. Af artiklen fremgik det, at gruppen var på turné med et netop udsende dobbeltalbum, The Lamb Lies Down On Broadway - en ambitiøs rockopera om en ung puertoricansk newyorker, Rael, og hans mareridtsagtige oplevelser.
Jeg ved ikke helt, hvad det var, der tiltrak mig ved projektet. Måske var det i virkeligheden, at jeg som 15-årig ikke helt forstod, hvad det gik ud på. Ren og skær nysgerrighed. Pladen ankom pr. postordre og viste sig at være en åbenbaring.
Desværre forlod Peter Gabriel gruppen kort tid efter. Genesis blev dog paradoksalt nok mere og mere populære, efter at han overlod mikrofonen til Phil Collins, men de blev samtidig mere og mere mainstream, mere og mere kedelige. I stedet arbejdede jeg mig baglæns i deres produktion og opdagede plader som Selling England By The Pound ('73) og Foxtrot ('72).
Den samme baglæns oplevelse kan man få på Archive, 4-cd boxsættet med optagelser fra 1967-75, perioden med Gabriel. Sættet består, i lighed med de tre Anthology-album med Beatles, primært af aldrig tidligere udsendte versioner af kendte sange. De to første cd'er er en fuldstændig liveudgave af "The Lamb", optaget den 24. januar '75 i Los Angeles. Den tredje cd er liveudgaver fra 1973 af koncertfavoritter som "Dancing With The Moonlit Knight" og den 23 minutter lange kalejdoskopiske tour de force "Supper's Ready" (fra Foxtrot) samt sjældne numre, kun udsendt på singler. Den fjerde og sidste cd er primært demo-udgaver af numre, der dukkede op på deres allerførste, næste folk-agtige album, From Genesis To Relevation, der oprindeligt blev udgivet i begyndelsen af '69 og solgte lidt under 600 eksemplarer.

For hard core fans
For hard core fans er dette boxsæt et must. Gruppen var i første halvdel af 70'erne fuldstændig uovertruffen, og det er sjovt og godt at høre live-udgaverne.
Men alle andre må advares mod sættet. For det første er den i øvrigt store og flot illustrerede 80-siders bog, der følger med cd'erne fyldt med mange, meget uinspirerede artikler. For det andet er det selvfølgelig de oprindelige studieudgaver af Genesis' store numre, man skal begynde med. Heldigvis udgav Virremastered udgaver i '94, så det er nemt at få fat på dem.
Et godt gæt på grunden til at udgive dette bokssæt er, at Genesis er ved at blive gendannet med den klassiske besætning.
Da Phil Collins var i København i forbindelse med sommerens jazzfestival mere end antydede han, at han var klar til at genindtræde; hans solokarriere kører ikke helt så godt, som da han var medlem - og Peter Gabriel har haft så travlt med at redde de satans regnskove, at han ikke har udsendt et studiealbum i mere end fem år. Ikke er der er noget galt i det, men pengene skal jo komme ét sted fra.
Der er altså ikke gammelt fjendskab til hinder for en gendannelse af Genesis i super-konstellationen, som da også optrådte sammen i forbindelse med lanceringen af denne boks.
Tiden vil så vise, om de stadig kan få folks nakkehår til at rejse sig.

*Genesis: Archive. Virgin

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her