Læsetid: 4 min.

Hjælp, Wivel og Seidenfaden

2. oktober 1998

Nu begynder Erhvervsministeriet også at klage over miljøets tilstand. Har Pia Gjellerup da ikke læst Bjørn Lomborg? Kan man da aldrig få lov at blive optimist?

FRIE ord
Nu var jeg lige så kisteglad. Ikke alene udsendte Danmarks førende samfundsforsker Bjørn Lomborg i sidste uge en bog om intet mindre end hele verdens sande tilstand, for hvem vil ikke gerne kende den? Hele sandheden om hele verden, på ens eget modersmål.
Når det så viser sig, at verdens tilstand er paradisisk på alle leder og kanter, især hvad naturmiljøet angår, kan man ikke blive andet end blive glad. Bogen selv sammenfatter sit budskab i to ord: "Nyd det", og det har jeg gjort.
Men kisteglad blev jeg over budskabets modtagelse af mange af de førende medier. De opsendte frydeskrig, der kun kunne tolkes som længe undertrykte religiøse messiasforventninger, som nu blev opfyldt ved tilsynekomsten af frelseren og forsoneren selv:
"En ny dagsorden bør være sat," forkyndte f.eks. Politikens chefredaktør Tøger Seidenfaden, der over en helsides lovsang kun manglede at citere den afgørende sætning i Johannes Åbenbaring fra Bibelens sidste skrift: "Jeg så en ny himmel og en ny jord."
Det syn bekendte Peter Wivel fra Berlingske Tidende i direkte mytologiske vendinger, opstemt af Lomborgs åbenbaring:
"Vi har altid været på højde med de udfordringer, vi har skabt for os selv. Vores civilisation har samme egenskab som helten Achilles' lanse i Homérs berømte digt Illiaden. Denne lanse kunne ved berøring hele de sår, den selv forvoldte. Det kan vi også, hvis vi får lov, og vi kan endog skabe stolte fremskridt."
Med udsigt til denne ny-religiøse bevægelse under Lomborgs førerskab og med Seidenfaden og Wivel som apostle har jeg i en uges tid skuet det himmelske lys i salig optimisme. Indtil vi frelste i går blev udsat for et djævelsk bagholdsangreb i form af en ondsindet tekst formidlet fra en helt uventet kant.

TEKSTEN begynder snigende godt:
"I den seneste rapport fra Det Europæiske Miljøagentur er der gjort status for, hvor langt vi i Vesteuropa er kommet internationalt aftalte mål for den luftbårne eller globale forurening. Resultatet viser, at de fleste europæiske lande har opnået en væsentlig reduktion af stoffer, som udgør en fare for miljøet og menneskers sundhed. Det gælder svovldioxid, bly og ozonlagsnedbrydende stoffer."
Lomborgs rene evangelium.
Men så kommer den ondes bid fra mørket:
"Derimod har der kun været en mindre reduktion i udledningen af kvælstofoxider og ikke-metanholdige flygtige organiske forbindelser (NMVOC). Miljøagenturet vurderer på den baggrund, at Vesteuropa under ét ikke vil være i stand til at nå alle de international aftalte mål." Uden at teksten afsluttes med sandhedens bud: Nyd det. Denne hån mod Danmarks førende samfundsforsker tillader Det Europæiske Miljøagentur sig.
Skønt det har sæde i frelserens eget fædreland.
Og skønt selveste Tøger Seidenfaden har sagt, at en ny dagsorden er sat, og den endnu mere selveste Peter Wivel er i besiddelse af en mytisk lanse, der læger alle de sår, han og den frie verdens frie mennesker med samtlige frie markedskræfter forvolder.
Hvad fanden klager det forbandede miljøagentur så over?

MEN DET ER VÆRRE endnu. Teksten fortsætter:
"På trods af dataproblemer og vanskeligheder med at udvælge relevante indikatorer er det muligt at få et indtryk af, hvordan Danmarks miljøbelastning er sammenlignet med andre landes. Det viser sig, at niveauet for miljøbelastningen, målt ved de udvalgte indikatorer, ligger forholdsvis højt i Danmark. På de fleste af de undersøgte indikatorer ligger vi over gennemsnittet af de medtagne lande. Det gælder bl.a. udledningen af svovloxider, kuldioxid og kvælstofoxid. Alle sammen områder hvor Danmark har indgået internationale aftaler. På udledningen af ammoniak ligger Danmark helt i top, selvom der er taget initiativer til at reducere udledningerne fra landbrugsarealerne, På f.eks. emissionen af CO2," som formodes at skabe klimaændringer, overgås Danmark kun af USA og Tyskland, men vi ligger væsentligt over de fleste andre lande."
Det står der virkelig. Som om det gør noget. Som om det ikke er udtryk for, at vi bare skal nyde det.

MEN DET ER endnu meget værre: Teksten slutter:
"Alle de nævnte stroffer bidrager til de globale klimaændringer. luftforurening og forsuring, Men også på mere lokale forureningskilder, som mængden af affald, ligger Danmark væsentligt over de øvrige lande. Det kan dog til dels skyldes, at vi registrerer affaldet bedre end andre lande."
Den allersidste sætning er en sølle trøst mod hele denne teksts ellers løgnagtige benægtelse af Verdens sande tilstand.
Og så kommer det allerværste:
Teksten er hentet fra Erhvervsredegørelse 1998, der udkom i går.
Meget kunne Danmarks førende samfundsforsker, hans to apostle og så lille jeg, der bare er glad, have ventet os fra det tidligere Industriministerium. Men at Pia Gjellerups Erhvervsministerium nu også begynder at jamre over miljøet, når det dog aldrig nogen sinde i hele verdenshistorien har været bedre, det er - blasfemi.
Jeg er forarget.
Seidenfaden må kræve Lomborgs øjeblikkelige overtagelse af Erhvervsministeriet, for hvad véd Det Europæiske Miljøagentur og Pia Gjellerup om miljøet?
Og stakkels Peter Wivel. Han har sammenlignet Bjørn Lomborg med Arthur Koestler og George Orwell, som "for tid og evighed har taget livet af den europæiske kommunismes fascination," og Kina-forskeren Simon Leys, der "i begyndelsen af 1970'erne pillede glansen af Maos stalinisme," og den danske historiker Bent Jensen, der "lagde den hjemlige følgagtighed af Sovjetunionen død, og nu kommer Lomborg og gør livet surt for Svend Auken og hans kompagni af grædekoner."
Og nu kommer Erhvervsministeriet og gør livet surt for Bjørn Lomborg.
Bare Peter Wivel ikke begynder at græde.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu