Læsetid: 2 min.

Hygum lover nul diskrimination

1. oktober 1998

Arbejdsminister Ove Hygum garanterer, at tvungen dansk-undervisning ikke er i strid med international ret

Arbejdsminister Ove Hygum afviser, at oplægget til en dagpengereform diskriminerer etniske minoriteter.
"Jeg vil love, at det, der bliver lagt frem, vil være i fuldstændig overensstemmelse med de konventioner, Danmark har tilsluttet sig," siger Ove Hygum.
Udspillet fra trepartsforhandlingerne mellem arbejdsmarkedets parter og regeringen er blevet kritiseret af Mellemfolkeligt Samvirke (MS) og Det Danske Center for Menneskerettigheder.
De to organisationer hæfter sig ved, at udspillet blandt andet lægger op til, at etniske minoriteter kan miste deres ret til dagpenge, hvis de ikke deltager i et danskkursus.
Hvis forslaget fra trepartsforhandlingerne bliver til lov, får arbejdsformidlingerne mulighed for at tilbyde ledige med udenlandsk baggrund en sprogtest og bagefter et danskkursus.
Hvis den ledige siger nej, kan hun miste retten til dagpenge.
Det vil være i strid med FN's konventioner mod diskrimination, vurderer MS og menneskerettighedscentret.
Men det afviser arbejdsministeren.

Forskelsbehandling
"Dansk Center for Menneskerettigheder må have misforstået, hvad det er, vi vil lave. Vi ved, at sproget er den klart største barriere for at komme ud på arbejdsmarkedet for de mennesker, der ikke taler dansk godt nok. Så ville det netop være angribeligt ikke at gøre noget ved det," siger Ove Hygum.
Han påpeger, at man i Storkøbenhavn, siden sidste efterår har brugt tvungen sprogtest og danskundervisning.
Ifølge AF Storkøbenhavns etniske teamleder, Britt Ellekær, uden at det giver anledning til beskyldninger om diskrimination.
"Vi forskelsbehandler ikke folk, men vi behandler dem individuelt. Præcis som når vi undersøger en danskers ledigesuddannelsesniveau, er det gavnligt at få testet sit danskniveau i forbindelse med udarbejdelse af en handlingsplan," siger Britt Ellekær til Ritzau.
Desuden bliver danskere, som f.eks. er ordblinde, også henvist til særlig undervisning, påpeger Brit Ellekær.
Hun afviser samtidig organisationernes argumentation om, at alle ledige burde sprogtestes, fordi der også er mange funktionelle analfabeter blandt danskere. Hidtil har AF Storkøbenhavn ikke oplevet tilfælde, hvor ledige med etnisk baggrund har afvist at deltage i sprogtestene.
I 1996 valgte AF Storkøbenhavn 313 gange at lade en ledig udlænding sprogteste, mens det blev til 1180 sprogtest i fjor. For 1998 ventes tallet at blive ca. 3000.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her