Læsetid: 1 min.

Ingen hjælp til de fattigste

9. oktober 1998

Kun Norge brød ud af flokken og fremlagde en helhedsplan, som har til hensigt at sætte skub i IMF's og Verdensbankens gældslettelsesordning for de fattigste lande

Gældslettelse
WASHINGTON - Gældslettelsen til de fattigste lande i verden blev henvist til nederste punkt på dagsordenen, da 182 finansministre samledes til Den Internationale Valutafonds (IMF) og Verdensbankens årsmøder i Washington.
Alle industrilande fokuserede på finanskrisen. Kun Norge brød ud af flokken og fremlagde en helhedsplan, som har til hensigt at sætte skub i IMF's og Verdensbankens gældslettelsesordning for 40 fattige lande kendt under navnet Initiative for Heavily Indebted Poor Countries (HIPC).
"Mange har sagt, at vores initiativ kommer ubelejligt midt i en finanskrise. Det er vi uenige i. Det er ikke nok at hjælpe de lande i Den Tredje Verden, som er berørt af finanskrisen. Vi skal også bistå dem, hvis udvikling er hindret af gældsbyrden," sagde Hilde Johnson, Norges minister for udviklingsbistand og menneskerettigheder.
I forbindelse med fremlægningen af initiativet erklærede Norge endvidere en ensidig afskrivning af en fjerdedel af udestående lån hos udviklinglandene til en værdi af 1,4 mia. norske kroner over de næste fire-fem år.

For stramme krav
På et seminar under årsmøderne blev gældslettelsesordningen HIPC kritiseret for at gå for langsomt.
Det blev påpeget, at kun to lande - Bolivia og Uganda - har fået lettet deres gældsbyrde og fem andre - Burkina Faso, Elfenbenskysten, Guyana, Mali og Mozambique - har indtil videre kvalificeret sig til at deltage i ordningen.
I mange tilfælde udgør rentebetalinger på fattige landes gæld et så enormt dræn på statsbudgettet, at ressourcer til uddannelse, sundhedspleje og social bistand må skæres ned. Det forsøger HIPC-initiativet at lindre.
"Vi har budt initiativet velkomment, men adgangskravene er for stramme og kriterierne for en bæredygtig udvikling alt for lave. Men det egentlige problem er ikke teknisk. Det er politisk," sagde Veena Siddharth fra den britiske udviklingsorganisation Oxfam.
Kun de nordiske lande, Holland, Storbritannien og Canada har udvist entusiasme for gældslettelsesordningen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her