Læsetid: 4 min.

Karl Marx genopstod i tirsdags

22. oktober 1998

Under massiv medieomtale er holdet bag det for længst hedengangne tidsskrift 'Marxism Today' gået på banen med et opsigtsvækkende særnummer. Hvorfor? Fordi Tony Blair,
som tidsskriftet var med til at bringe til magten, har fejlet fatalt

Det kan synes ganske mærkværdigt, men ti år efter Karl Marx blev dømt færdig og ude - og med ham historien som sådan - vækker hans arvefjende kapitalismen ham til live igen.
Den internationale økonomiske krise giver på mange måder mening, hvis man med salig Marx i hånden tolker den som et udtryk for, at kapitalismen aldrig har været og aldrig vil være et stabilt system.
Det voldsomme dyk, vi ser på finans- og aktiemarkederne i disse uger - der foreløbig er toppet med dollarens fald med ni procent i forhold til den japanske yen, historiens mest brutale styrtdyk for en sund hovedøkonomi på én dag - levner ikke megen tvivl om, at vi nu står overfor et af dette århundredes største økonomiske rutsjeture.
Og at Karl Marx allerede for 150 år siden fortalte os hvorfor.
Det mener i hvert fald Eric Hobsbawm, hvis indlæg i det til lejligheden genoplivede tidsskrift Marxism Today bringes i forkortet form her på siden.
Den agtede britiske historiker er med sine 81 år alderspræsident i gruppen omkring det engelske tidsskrift, der i 1980'erne var et centralt forum for kritik af Thatcher-regeringens politik. Tidsskriftet samlede dengang nogle af de mest skarpt analyserende forskere og forfattere i Storbritannien - personer, der for manges vedkommende siden har opnået international anerkendelse.
Erik Hobsbawm er marxist og i Danmark bedst kendt for sin gennemgang af dette århundredes historie i mammutværket Ekstremernes århundrede, der udkom sidste år. Derudover er han forfatter til et ganske imponerende forfatterskab, der rager højt op indenfor historieforskningen.
Marxism Today viste sig at være ramme om et af de miljøer, der ikke blot var ude med riven efter Thatchers konservative regering, men ligefrem skabte grobund for denne regerings fald.

Lammet venstrefløj
Gruppen omkring tidsskriftet begyndte i slutningen af 1980'erne at tolke Thatchers regeringstid, som et forsøg på at bringe 'det moderne' eller 'det moderne projekt' ind i en neoliberal sammenhæng.
Margaret Thatcher havde paralyseret hele venstrefløjen ved at få en meget stor del af arbejderklassen til at stemme på sig. Venstrefløjens intellektuelle stod måbende overfor, hvorledes det dog var muligt at få så mange mennesker til at stemme mod - hvad de anså som - deres eget bedste.
Denne undren skabte grobund for et meget bredtfavnende forskningsprogram, et program, der kulminerede i et legendarisk nummer af Marxism Today i 1988. I denne udgave af tidsskriftet blev der støbt de kugler, der senere skulle føre til den konservative regerings fald og Tony Blairs regeringstid.
Den store pointe var, at man ikke kan revolutionere et samfund. Der findes ikke noget eksempel på en succesrig revolution. Kampen handlede i stedet om at vinde, hvad der med Thatchers eget udtryk kaldtes 'the Hearts and Minds' hos det engelske folk.
Derfor dannede man New Labour - for at slippe af med Old Labours revolutionære retorik.
Og derfor fokuserede man så meget på mediernes indflydelse på folk, at en stor del af den politiske kamp blev koreograferet og kontrolleret af medierådgivere, de såkaldte spin doctors.
Og derfor lykkedes det Tony Blair at bombe det konservative parti så meget tilbage, at der i dag er tvivl, om partiet nogensinde vil komme sig.

Med ryggen til Blair
Men nu 10 år efter - og syv år efter at folkene bag Thatcher-kritikken frivilligt nedlagde deres tidsskrift - er de samme mennesker, de der var med til at sætte Tony Blair-projektet på skinner, ude med riven igen.
Gruppen har genoplivet det gamle samlingspunkt, Marxism Today, og selvom de fleste nu er afgåede professorer og langt oppe i alderen, er deres kritik stadig lige energisk.
Gruppen omkring Marxism Today er ikke tilfreds med Tony Blairs regering. Den gruppe mennesker, Tony Blair havde regnet med, var hans venner fra dengang, de konservative styrede landet med hård hånd. Men de har nu vendt ham ryggen.
Det nummer af Marxism Today, som de nu har stykket sammen, og som tirsdag kom på gaden i England under stor mediebevågenhed, har Tony Blairs billede på forsiden, med overskriften 'Wrong' (Forkert) skrevet med store typer hen over brystet.

For konservativ
Eric Hobsbawm har leveret en sønderlemmende kritik af Tony Blairs regering - sammen med blandt andre sociologiprofessoren Stuart Hall, Will Hutton, der er økonom og ledende chefredaktør på ugeavisen The Observer og klummisten Susanne Moore, der indtil for nylig skrev i The Independent, men nu er kommentator ved Mail on Sunday. Den er for konservativ lyder dommen fra de fire kritikere.
Regeringen formår ikke, understreges det i lederartiklen i Marxism Today, at bruge den økonomiske krise til aktivt at sende forslag om en anden verdensorden afsted til andre regeringer i den vestlige verden.
Og Tony Blairs fokus på globaliseringen af den internationale økonomi rummer fatale fejlfortolkninger. Tony Blair - hævdes det - er så optaget af fænomenet globalisering, at han er begyndt at tro, at dette fænomen har en uafvendelig egen-dynamik. At globaliseringen lever af sig selv hinsides menneskelig kontrol, og at de nationale stater blot må indrette sig efter dette.

Politik gør en forskel
Dette ekstraordinære særnummer af Marxism Today bæres af den underliggende idé, at politik gør en forskel. At det er muligt at føre politik i en verden, der til stadighed præges mere og mere af en internationaliseret økonomi.
Den internationale krise viser kun alt for godt, at der er brug for politisk styring som aldrig før, og at der er brug for regeringer, der tør tage konsekvensen af visionen om de totalt uregulerede markeders endelige fallit, betoner de kritiske røster bag og i Marxism Today.
Historien, der blev erklæret død ved foden af Berlinmuren, må genoplives.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her