Læsetid: 3 min.

... og klassisk kort

6. oktober 1998

Schnittke komplet
*En ny 2-cd fra plademærket Nonesuch præsenterer alle Alfred Schnittkes strygekvartetter. Musikken af den nyligt afdøde russiske komponist bliver fortolket af Kronos Kvartetten. Udgivelsen er en må-have-ting for Schnittke-fans. Kronos leverer en varmblodig og til tider sovsetyk klang, som klæder musikken på de udtryksfulde steder. Den amerikanske strygekvartet søger ekstremerne i Schnittkes musik, der er ladet med espressivitet. Strygerfamilien var Schnittkes foretrukne medium, han skrev så rigtigt for strygere - musikere kan lide at spille hans musik, hvilket ikke er en selvfølge med ny musik. Den næsten 22 minutter lange 2. strygekvartet er rystende god - fremragende fortolket af Kronos-folkene.
Kronos Quartet performs Alfred Schnittke. The Complete String Quartets. Nonesuch 7559-79500-2

Poleret gadekamp
*Det er ikke Metropolitan og ikke Broadway, men et sted midt imellem. Bernsteins West Side Story, som pt. kan opleves på Det Ny Teater, er et vellykket mix mellem 'seriøs' og 'underholdning'. Komponisten har ønsket et værk med brug af stort orkester, ikke et lille teaterorkester. Dette er afgørende for klangen - ikke noget med småligt fedteri, Bernstein vil have symfonisk schwung. Det kan man høre i en indspilning med komponisten som dirigent, Kiri Te Kanawa som Maria og José Carreras som Tony. Det swinger, man nyder musikernes evne til at formidle den livfulde musik. Skildringen af bandeopgøret i værket er nuttet med operasyngende gadedrenge. Virkelighedens verden er vist en ganske anden.
Leonard Bernstein: West Side Story dirigeret af komponisten. Deutsche Grammophon 457 199-2

Nordisk symfonik
*"Verdens dårligste komponist" blev han kaldt, den finske komponist Jean Sibelius. Siden blev hans symfonier berømte. Idag hører de til standardrepertoiret i den symfoniske litteratur. Indspilningerne er omfattende. Det danske Radiosymfoniorkester har lavet en indspilning af de syv symfonier med Segerstam (på Chandos), og Det finske Radiosymfoniorkester har også en komplet udgave på markedet med Jukka-Pekka Saraste (på Finlandia). For ikke længe siden kom en komplet udgave med Chamber Orchestra of Europa med Paavo Berglund som dirigent. Et anbefalelsesværdigt bokssæt med spændstige fortolkninger af naturlyrik og smægtende steder med næsten wienerklassisk sødme i udtrykket.
Sibelius Symphonies. Chamber Orchestra of Europa dirigeret af Paavo Berglund. Finlandia 3984-23389-2 (4 cd'ere)

Klaverets mester
*En helt igennem uortodoks fortolkning af Brahms' Klaverkoncert nr. 1 i d-mol finder vi på cd'en med Glenn Gould og New York Filharmonikerne med Bernstein, optaget 6. april 1962. Første skæring er den pre-concert talk som Bernstein gav umiddelbart før koncerten. Den starter med "Don't be frightened, Mr. Gould is here..." Det er et herligt dokument som viser at Gould som den eneste kunne få Bernstein til at ændre opfattelse af hvordan musikken skulle tolkes. Først og fremmest hvad angår tempi. Dette er en historiske indspilning - man tager gerne skrat og host med (lyden er ikke særlig god). Efter opførelsen af Brahms' koncert, bringer cd'en uddrag af et radiointerview med Gould. Køb denne cd.
Brahms: Klaverkoncert nr. 1. Gould, Bernstein med New York Filharmonikerne. Sony SK 60675

Musik med ramasjang
*Holder man af god klassisk weekend-musik på violin er Tjajkovskijs Violinkoncert lige sagen. Hurtig kender man musikken udenad og kan gå rundt og gøre andre ting, mens Tjajkovskij kører for fulde gardiner. Der findes talrige indspilninger af værket, alle turné-violinister skal kunne trække musikken op af kufferten på nulkommafem. En af dem er asiatiske Midori, som vi kunne opleve med Radiosymfoniorkestret for nogle år siden. En bevægelig kvinde med sans for de dramatiske linier i musikken - Tjajkovskij ligger godt i Midoris hænder. Godt bakket op af Claudio Abbado og Berlinerharmonikerne i en live-optagelse. På samme cd får man også Shostakovitch' Violinkoncert nr. 1, hvilket man slet ikke skal være ked af.
Violinkoncerter af Tjajkovskij og Shostakovitch. Midori og Berlinerfilharmonikerne under Claudio Abbado. Sony SK 68338

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her