Læsetid: 2 min.

K'nyt

28. oktober 1998

Jagten på 'Matador's afløser
*Efter floppet med Bryggeren forsøger DR 1 sig endnu en gang med en afløser for den uopslidelige Matador. På mandag begynder indspilningerne af Edderkoppe-sagen, den tidlige efterkrigstids mytologiske sortbørsaffære, der da også nødvendigvis må rumme mere spænding end det humørforladte brygger-liv. DR 1 har lært så meget af Bryggeren, at manuskriptforfatteren Lars Kjeldgaard ikke skal holde sig til de historiske kendsgerninger. Dem tager til gengæld TV-Fakta sig af med dokumentarprogrammer om den rigtige Edderkoppeaffære. I rollen som journalisten Bjarne, der giver sig til at optrævle den vidt forgrenede sortbørs-, korruptions- og prostitutionshistorie med tråde langt ind i det københavnske borgerskab, ses den unge Jakob Cedergren. Hans kæreste spilles af Stine Stengade, og desuden er Lars Mikkelsen, Louise Mieritz og Lars Bom samt gamle kendinge som Bent Meiding, Susse Wold og Claus Ryskjær på rollelisten. Premiere i julen år 2000.

Danske kunstnere i Dublin
*Frem til den 12. november udstiller fem danske malere på Guinness Hopstore i Dublin. Udstillingen About Painting viser 30 malerier af Preben Fjederholt, Peter Mandrup, Christopher Galvin-Harrison, Peter Martensen og Kehnet Nielsen. Katalog er skrevet af vor egen kunstanmelder, Lisbeth Bonde.

Dogme-arkitektur tager form
*Kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen og by- og boligminister Jytte Andersens planer om opstilling af en række arkitektur-dogmer skrider fremad, meddeler Kulturministeriets nyhedsbrev. Den 23. og 24. oktober drøftede 30 indbudte arkitekter planerne med de to ministre, og man er nu nået til finpudsningen af mere end en snes forslag til dogmer, der kan udvælges som programgrundlag for tre konkrete projekter, som skal findes via en arkitektkonkurrence.

Arkitektfirma vinder i Norge
*Det danske arkitektfirma Vilhelm Lauritzen A/S har vundet konkurrencen om udformningen af en trafikterminal og en ny, stor bydel i Kristianssand i Norge. Konkurrencen var udskrevet af Norske Statsbaner, og førstepræmien indbringer Vilhelm Lauritzen 400.000 norske kroner. Arkitektfirmaet har for nylig afleveret den nye Kastrup Station og Terminal 3 i Københavns Lufthavn.

Bibliotekssjov i november
*Den fælles nordiske biblioteksuge, der afholdes på ca. 1000 biblioteker i Norden og de baltiske lande, fra den 9. til den 15. november har som emne "Humor i Norden". På "Ugens" reklamepostkort har arrangørerne - Foreningen Norden og PR-Foreningen for nordiske biblioteker - moret sig med at skrive "Humor i Norden" på færøsk, finsk, samisk, islandsk og grønlandsk. (Vistnok). Norræn fyndi, Pohjolan huumori, Davviguovlluid leaikkastallan, Skemt i Nor urlondum og Avannaamioqatigiinni
quiasaariaaseq hedder det henholdsvis. Det lyder sjovt.

Ny verdenshistorie
*De første tider hedder Bind 1. af Munksgaard/Rosinantes nye verdenshistorie, der sammen med Bind 2, Oldtidskulturernes storhed og fald 2000 - 30 f.v.t. udkommer i dag. Verdenshistorien, der er oversat fra engelsk af Henrik Mossin og skrevet af John M. Roberts, historieprofessor ved Oxford University, er på ti bind med i alt ca. 2.000 fotos og 300 kort, og den er ført op til år 2000. 348 kr. pr. bind i abonnement.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her