Læsetid: 2 min.

K'NYT

21. oktober 1998

Sensationelt Leonardo-fund
*En amerikansk forsker, David Brown, mener at have fundet det første maleri, Leonardo da Vinci lavede, skriver Politiken. Billedet, Tobias og Englen, har såmænd hængt på National Gallery i London siden 1867, og når det først nu er blevet 'opdaget', skyldes det, at det hidtil har været tilskrevet Andrea del Verrocchio. Imidlertid var Leonardo, af hvem man kender færre end 20 malerier, i lære på Verrocchios værksted i 1460'erne, og efter grundigt at have undersøgt billedet mener altså professor Brown, der er leder af afdelingen for renæssancemalerier på National Gallery i Washington, at store dele af maleriet skal tilskrives den 14-15-årige Leonardo. Tobias selv, fisken og hunden er udført af Leonardo, erklærer Brown, disse figurer adskiller sig stærkt fra Verrocchios stil. Desuden er Tobias' hår udført af en kejthåndet maler, og vi ved fra hans talrige eksperimenter med spejlskrift og skrift med begge hænder, at Leonardo var kejthåndet. Kunstkendere har i årevis diskuteret, om Tobias og Englen virkelig var malet af Verrocchio eller en af hans lærlinge, men før nu er ingen altså kommet på den tanke, at lærlingen kunne være den største af dem alle.

Herbjørg Wassmo og Thomas Harder
*Frederiksberg Hovedbibliotek afholder foredrag med gratis adgang, hvis man henter et adgangskort. I dag kan man høre den norske forfatter Herbjørg Wassmo, hvis nye roman, Karnas Arv, netop er udkommet. Onsdag den 4. november er det Thomas Harders tur. Harder, der i går udsendte bogen Italienske Steder, Rejser m.m. 1991-1998 vil tale over emnet: "Er italienerne virkelig italienere?"

Finansielle stedbørn
*Kulturministeriet sjofler landsdelsscenerne på teatrene i Århus, Aalborg og Odense. Det mener formanden for undervisnings- og kulturudvalget i Odense Amt, Jan Boye. Derfor har han nu informeret hvert enkelt af de fynske folketingsmedlemmer om, at Kulturministeriet ikke har afsat penge til istandsættelse og nyindkøb på landsdelsscenerne i de kommende år. I 1999 bliver landsdelsscenernes tilskud reelt otte procent mindre, påviser Boye. Han opfordrer de fynske folketingsmedlemmer til at kæmpe for at få pengene tilbage til landsdelsscenerne.

Ungarske kulturdage i København
*I disse dage kan man opleve ungarsk kultur i København. Der er en udstilling om Budapest på Københavns Bymuseum, og man kan også høre en række koncerter. András Várhegyi spiller Liszt på orgel i Helligåndskirken den 25., og Det ungarske Kammerorkester giver koncert på Ny Carlsberg Glyptotek den 31. oktober. Den 25. kan man desuden høre jazz og verdensmusik med gruppen Makám i Copenhagen JazzHouse.

Børne-tv på nordiske aktier
*DR er ved at etablere et kommercielt samarbejde med de øvrige nordiske public service-stationer. Det vil sige NRK i Norge, SVT i Sverige og YLE/FST i Finland, skriver DR's personaleblad DRåben. Selskabet får navnet Nordmagi og skal producere børneprogrammer med salg af tilhørende mechandise til hele Norden. Nordmagi får adresse i Danmark.

DR's sprogpris til Kurt Strand
*Journalist Kurt Strand modtog i går Danmarks Radios sprogpris. Prisen gives til en medarbejder i DR, der mestrer et smukt og forståeligt dansk. Kurt Strand, 43 år, er kendt for sine interviews i DR-programmet "Profilen". Han er forfatter til bogen Spørg Bedre, som udkommer i denne måned.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her