Læsetid: 2 min.

K'nyt

20. oktober 1998

'Dagens Nyheter' i dobbeltrolle
*Først forlod Dagens Nyheters kulturredaktør, Arne
Ruth, posten i protest mod den Bonnier-ejede avis' kommercialisering. Nu viser den kommercielle indflydelse på redaktionen sig i avisens involvering i og behandling af Stockholms kulturby-år mener Dan Jönsson i (det ligeledes Bonnier-ejede) Expressens kulturkronik: "Kulturbyåret fremstår som det første rigtige forsøg på i større skala at sammensmelte en traditionel, socialdemokratisk kulturpolitik med halvfemsernes kommercielle marketingsfilosofi," skriver han. Dan Jönsson påpeger at Dagens Nyheter indtager en særstilling som en af Kulturbyens tre "samarbejdspartnere" - hvilket indebærer en sponsorkontrakt på mindst tre millioner kroner. "Den offentlige kulturpolitik slutter således økonomisk pagt med landets største private meningsmaskineri." Bevæbnet med denne forhåndsviden har Dan Jönsson gennemgået Dagens Nyheters kultursider i Kulturbyåret og fundet en "langtfra betryggende" tendens til at vægte forhåndsreportagen på bekostning af anmeldelser og debat. "Det er måske det første kim til et kulturelt klima, hvor vigtige opinionsdannende medier fristes til at lægge låg på debatten for at beskytte deres finansielle interesser," advarer Dan Jönsson, der slutter med at spørge: "Hur tänkte Arne
Ruth?" Han tænkte vist det samme.

Sydney søger forsoning
*I anledning af 25-års dagen for indvielsen af Jørn Utzons Operahus i Sydney vil delstatsregeringen i New South Wales, hvor Sydney ligger, søge forsoning med den danske arkitekt, der i 1966 forlod sit projekt i vrede over, at hans planer for husets indretning blev blokeret. Man vil nu "søge Utzons råd vedrørende mulige ændringer", og man erkender, at Sydney, som operahuset står i dag, "blev berøvet danskerens vision i dens helhed." "Det var et kompromis, et tilbageskridt i forhold til hans vision, men hvis han accepterer at komme med sine kommentarer til vore planer for opprioriteringen af interiøret, mener jeg det vil være en passende forsoning", udtaler delstatsregeringens permierminister Bob Carr. - Spørgsmålet er, om Utzon også mener det.

Computerbibel til de yngste
*Saml selv Noahs Ark. Ram selv Goliat med Davids slynge. (Eller en slangebøsse er det vist blevet til). Det er nogle af tilbuddene til de yngste i en ny computerbibel. Foruden computerspillet medfølger en billed- og højtlæsningsbog med rim og remser af Johannes Møllehave samt en cd med rytmisk musik. Grafikeren Lise Rønnebæk har lavet illustrationerne og komponisten Jan Irhøj musikken. Børnenes Computerbibel for børn på tre til ni år udkommer den 7. november og koster 199 kr.

Afslutter kampagne
*Rushdie-komiteerne har i samråd med Salman Rushdie indstillet deres kampagner, meddelte komiteerne mandag i en fælles erklæring. Kampagnerne standses, efter at Irans regering den 24. september forsikrede den britiske regering, at den "hverken nu eller i fremtiden har til hensigt at foretage sig noget konkret, som kan udgøre en trussel på livet for forfatteren til De Sataniske Vers."

Velbesøgt Guggenheim museum
*Frank Gherys arkitektoniske mesterværk - Guggenheim-museet i Bilbao - er med 1,3 millioner besøgende siden indvielsen sidste år blevet det næstmest besøgte museum i Spanien. Prado-museet i Madrid har haft 1,7 millioner besøgende, mens Guggenheim i New York med sine kun 900.000 besøgende må se sig distanceret af sin baskiske aflægger.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her