Læsetid: 2 min.

K'nyt

17. oktober 1998

For 250.000 kr. defekte fækalier
*Randers Kunstmuseum og den københavnske kunstsamler John Hunov har indgået forlig om kunstværket "Merda d'Artista". Forliget indebærer, at museet køber dåseobjektet af John Hunov for 250.000 kroner. Sagen begyndte i 1994, da John Hunov anklagede museet for misrøgt af kunstværket, som den italienske kunstner Piero Manzoni stod bag i 1961. Angiveligt består værket af Manzonis fækalier, fyldt på en plomberet dåse. Ifølge kunstsamleren opbevarede museet værket forkert med det resultat, at det begyndte at lække. John Hunov krævede erstatning fra museet, som dog fralagde sig ansvaret for udsivningen.

Jesus som svensk bøsse
*En fotoudstilling i domkirken i Uppsala har udløst en af de heftigste religiøse debatter i Sverige i mange år. Udstillingen afbilleder nemlig Jesus som homoseksuel. Den svenske ærkebiskop K.G. Hammar har forsvaret fotoudstillingen, der hedder Ecce homo, og det har ført til intern kritik i kirken og til protester fra forskellige kirkesamfund. Vatikanet har endda reageret på udstillingen. Således aflyste pave Johannes Paul med kort varsel et møde med ærkebiskop Hammar. Udstillingen Ecce homo består af en serie fotografier taget af Elisabeth Ohlson. Billederne skal forestille Jesus sammen med homoseksuelle, transvestitter og aids-syge. Hensigten med billederne er, at at sætte spørgsmålstegn ved den traditionelle opfattelse af Jesus, men effekten er blevet forstærket af, at udstillingen vises i netop domkirken i Uppsala, hvor ærkebiskop Hammer har sit sæde.

Kvium forskanset i sommerhus
*Som kun 42-årig er Michael Kvium kommet i klasse med van Gogh og Edvard Munch. Han er blevet samlerobjekt for kunsttyve. Ved et indbrud på AMU-centret i Kvims fødeby Horsens har indbrudstyve tilegnet sig hans to meter brede "Spejderscene" - et oliemaleri med to drenge, som belurer en nøgen husmor, som er i gang med at stryge sit tøj. Hun rækker til gengæld tunge ad dem. Museumsinspektør Erik Nørager, Århus Kunstmuseum, betegner i BT billedet som ét af Kviums hovedværker: "Tabet bliver ikke mindre katastrofalt af, at han ikke laver den type naturalistiske billeder mere." Ifølge samme BT har Kvium "forskanset" sig i sit sommerhus.

Pose- og/eller hattedame
*Berlingskes Me Lund har været i teatret og set Lars Noréns Personkreds 3. Stykket skildrer livet blandt hjemløse alkoholikere og stofmisbrugere. Rystet over oplevelsen spørger hun i en klumme i avisen: "Hvad kommer egentlig efter sådan en forestilling? (..) Hvad kan en lønarbejder med begrænsede økonomiske ressourcer og endnu mindre politisk magt gøre?" I starten af sin karriere var Me Lund ansat ved Aktuelt. Dengang ville svaret have været ulige nemmere. Men Berlingske gør ikke i opfordringer til uro og samfundsændringer. Hun skriver: "Selv købte jeg i går de hjemløses blad Hus forbi for en tyver, fordi jeg på vejen ned ad trappen på Nørreport Station pludselig blev opmærksom på et lille råb: 'Støt de hjemløse.' En høj, skægget fyr i en slidt frakke stak mig bladet, inden jeg styrtede videre med min dårlige samvittighed." Inde i bladet læser hun bl.a. at hun "for 50 kr. kan blive støttemedlem... En start, javist. Men til hvad? Er det virkelig med afladshandlinger på et posthus, at man skal få sit liv og sin samvittighed til at hænge sammen?" En opgave til vore læsere: Hvem er mest hjemløs i dette prosastykke. Endnu en opgave: Beskriv i få manende vendinger forskellen på en posedame og en hattedame.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her