Læsetid: 3 min.

Kommuner sløser med kontrollen

29. oktober 1998

En del danskere drikker forurenet vand, fordi kommunerne ikke har krævet, at vandet bliver analyseret. Nu kræver amterne at overtage kontrollen

KONTROLLEN
Kommunernes kontrol af vandværkerne er ikke god nok.
Derfor bør amterne overtage opgaven, mener Amtsrådsforeningen.
Kommunerne skal sikre, at danskerne får rent vand, men endnu er kun omkring halvdelen af alle vandboringer testet for giftrester.
Danske Vandværkers Forening og Miljøstyrelsen bekræfter, at en del danskere dermed må antages at drikke forurenet vand.
Det får amterne til at kræve, at de overtager kontrollen fra kommunerne.
"Jeg har en fornemmelse af, at en del kommunerne bliver bløde i knæene, når de skal stille krav til de lokale vandværker om en dyr teste af deres vand," siger Kirsten Ebbensgaard (C), der er formand for Amtsrådsforeningens udvalg for Miljø og Teknik.
Hun er sikker på, at amterne ville skærpe kontrollen, fordi der lader til at være en skjult forurening.
Men hun understreger ligeledes, at der ikke er logik i den nuværende fordeling af opgaven mellem amter og kommuner.

Stor forskel på kontrol
Kommunerne skal tilse, at vandværkerne sender rent vand ud til forbrugerne, mens amterne skal overvåge grundvandsressourcerne og udpege de områder, hvor der er særlig risiko for forurening.
"Vores overvågning afhænger af, hvor godt kommunerne kontrollerer de enkelte værker. Vi får vidt forskellige typer af analyser ind og det giver ikke et særlig klart billede af forureningsproblemet," siger Bo Fibiger (SF), der er formand for Miljøudvalget i Århus Amt.
Nogle kommuner stiller stort set ikke krav til vandværkerne om at teste for pesticider, mens andre stiller krav om en analyse for mellem otte og op til 24 forskellige stoffer, som Miljøstyrelsen anbefaler i en vejledning fra 1997.
De meget forskellige eller mangelfulde analyser giver amterne et meget upræcist billede af omfanget af forureningen, som er nødvendigt for at beskytte særligt truede drikkevandsmagasiner. Det er nemlig en amtsopgave.

Kommune uden kontrol
Amterne kan ikke kræve, at kommunerne styrker kontrollen. Kun henstille, hvilket blandt andet Århus Amt har gjort over for kommunerne i amtet.
Men tilbagemeldingerne er meget forskellige. En kommune som Odder har krævet pesticid-analyser af alle vandværker inden for kommunegrænsen, mens eksempelvis Hørning Kommune har valgt ikke at stille krav til værkerne.
"Det er politisk besluttet i byrådet, at det helt er op til de enkelte vandværker, om de vil teste for pesticider," siger Ralf Rasmussen, der er sagsbehandler på miljøområdet i kommunen.
Han mener, at omkring halvdelen af vandværkerne har analyseret for pesticider, men det er ikke noget, kommunen følger nøje med i.

KL siger nej
Trods de meget forskellige krav til vandværkernes kontrol mener Kommunernes Landsforening ikke, at amterne skal overtage tilsynet.
"Uden en lokal forståelse og erkendelse af problemerne er det næsten umuligt at opnå resultater på miljøområdet," siger Johannes Poulsen (R), der er formand for KL's udvalg for teknik og miljø.
Han tror, det er langt nemmer at få et lokalt engangement omkring at løse problemerne, hvis opgaven ligger ude i kommunerne.
"Forurening af drikkevandet er et af de største miljøproblemer, vi står over for, og selv om ikke alle tager det lige alvorligt endnu, så opnår vi de bedste resultater, hvis vi få engageret lokalbefolkningen, så alle tager et ansvar," mener Johannes Poulsen.
Men Kirsten Ebbensgaard tror ikke, at amtslig kontrol udelukker lokalt engagement.
Hun opfordrer derfor Folketinget til at tage sagen op, så der kan komme den nødvendige lovændring, og dermed bedre styr og overblik over problemer med grundvandet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her