Læsetid: 5 min.

Krisen går strygende i Jylland

20. oktober 1998

Krisen i Asien og Rusland har ramt ned i Bjerringbro som 435 fyringer på Grundfos. Resten af samfundet er stort set uberørt, og bil- og hussalg går strygende

Udsendt for at finde den globale økonomiske krises lokale nedslag, ankommer Informations reporter til Bjerringbro med C.V. Jørgensen-strofer om en natlig hovedgade, der emmer af landmænd fit for fight, i ørerne.
De er der ikke, landmændene. Nattelivet er også svært at finde. Spørger man efter det, er svaret en vittighed - hun har fri i denne uge. Og hovedgaden er en kort gennemfartsvej for vestenvinden, som ikke indbyder til længerevarende ophold.
Byen virker ... anonym - hvis man kan bruge det ord om en by. Måske fordi den er så ung, vokset frem som regelrette, flade parcelhuskvarterer siden 1950'erne i takt med at Grundfos voksede sig fra seks ansatte i "Bjerringbro Pressestøberi og Maskinfabrik" til 4.500 ansatte i denne by og yderligere 5.500 ude i verden, og de andre store virksomheder,, Danish Crown, MD-food og møbelfabrikken System B8 kom til.
Opsvinget er ikke bare noget, man snakker om, det har bidt sig fast i form af 9.000 private arbejdspladser ud af de 10.000, som er i kommunen, og en af landets laveste arbejdsløshedsprocenter. I sommer var der fire arbejdsløse SiD'ere. Og fem-seks arbejdsløse metallere.
Kvinderne har lidt vanskeligere ved at få job, men de 50 arbejdsløse KAD'ere svarer til, at der er en arbejdsløshedsprocent i den lokale A-kasse på 3,5.

Vi har alt
Anonym? Viceborgmester Jytte Kjær - konservativ - bryder sig ikke om etiketten. Hun er stolt af sin by: "Vi har alt," siger hun.
En biograf?
Nej, en biograf er der ikke. Men et rigt foreningsliv. Og idrætsliv. Og en ny svømmehal med internationale mål.
Grundfos har betalt en tredjedel af den hal. Kommunen en anden tredjedel og resten blev indsamlet blandt borgerne.
Jo, Grundfos, som har omkring 4.500 af byens 9.000 private arbejdspladser, betyder "overordentligt meget", som Jytte Kjær siger, for
byen:
"Jeg ville løbe bort til et fjernt, fremmed land, hvis ikke Grundfos var der."
Først og fremmest betyder virksomheden skatteindtægter til kommunekassen. Men selvfølgelig også udgifter: "Sådan en stor virksomhed kræver nogle kommunale serviceforanstaltninger. Vi skal sørge for vejanlæg og for, at der er daginstitutioner, så folk kan få passet deres børn, når de går på arbejde. Vi lever op til pasningsgarantien med dags varsel."
Og krisen? Jo, det er noget, man snakker om på Rådhuset:
"Grundfos er en verdensomspændende virksomhed med næsten halvdelen af deres 10.000 ansatte placeret her i byen. Så selvfølgelig bekymrer vi os for, om verdenskrisen kommer til os. Foreløbig er der dog ingen tegn på det," siger Jytte Kjær.

I værste fald
Det skyldes blandt andet, at så mange pendler til og fra arbejde: "Kun 75 ud af de 275, som blev fyret i sidste runde, er bosat i kommunen. Resten er pendlere. Det kan ikke mærkes på den kommunale økonomi, at 75 personer bliver arbejdsløse," siger Jytte Kjær.
Kurt Johansen, som er leder af kommunens økonomi- og personaleafdeling, har lavet et "i værste fald"-regnestykke over, hvad der vil ske, hvis ingen af de 75 får nyt arbejde, men må gå på dagpenge i et helt år:
"Vi mister 1,2 millioner i skatteprovenue, men får til gengæld en halv million ekstra over den kommunale udligning. Derfor kan vi højt og flot sige, at fyringerne ikke betyder noget - vi er ude i de økonomiske marginaler af et nettobudget på 390 millioner kroner."
Så galt går det næppe, mener Jytte Kjær:
"Der er meget gode grunde til at tro, at de fyrede vil få ret nemt ved at finde andet arbejde. Dels fordi den naturlige afgang fra virksomheden skaber jobåbninger. Dels fordi det går godt for kommunens andre virksomheder."
Kurt Johansen tilføjer:
"Entreprenør- og byggebranchen kører på højtryk. Hvis du vil have bygget et hus her i kommunen, må du selv tage håndværkere med."
Men - og dette men ligger Jytte Kjær på sinde:
"Fyringerne er et stort problem for de familier, der rammes menneskeligt og økonomisk. Det kan blive vanskeligt for kvinderne at finde nyt arbejde. Vi mangler nogle flere kvindeerhverv i byen."

Ingen piber
Fordi så mange af pendlerne køber ind i byen efter arbejdstid, er Bjerringbro blevet utroligt godt forsynet med supermarkeder og fødevarebutikker, fortæller Steffen Lauersen, formand for byens handelsstandsforening:
"Det smitter af på den øvrige detailhandel. Udbuddet er stort og varieret, priserne blandt landets laveste og ingen gider eller behøver at køre uden for byen, for at købe ind. På nuværende tidspunkt mærker vi ikke krisen. Jeg har i alt fald ikke hørt nogen pibe."
Hussalget har det lige så godt. I Bjerringbro Avis annoncerer ejendomsmæglerne efter flere huse - køberne er der på forhånd:
"Vi har stadig lige meget gang i salget. Måske er gassen gået en anelse af ballonen - hvor vi før havde fem kunder til et hus, at vi i dag en eller to. Men vi har heller ikke brug for flere," siger Martin Sanderhoff fra "Ejendomsringen" i Nørregade.
Anderledes står det til i brugtbilbranchen:
"Det begyndte at gå skidt med bilsalget for en måneds tid siden. For øjeblikket har vi stort set kun reparationer," siger Jens Christian Højgård, som ejer Bjerringbro bilcenter.
Han tror imidlertid ikke det hænger sammen med, at folk er ved at komme i krisestemning:
"Folk har fået lagt deres lån om i huset, brugt pengene og nu er der ikke flere tilbage."
Måske fordi folk har brugt pengene til en ny bil. Den mistanke får man, når Toyotaforhandleren i Bjerringbro, Morten Lind kalder 1998 for "et forrygende år": "Vi har haft rekordsalg af nye biler."
Om han slet ikke kan mærke, at Grundfos fyrer seks procent af sine medarbejdere?
"Virksomheden er så dominerende i byen, at folk bliver usikre på, hvad der nu sker. Men vi mærker det kun som en snak i lokalsamfundet. Vi kan ikke se det på salgstallene. De er godt nok dalet i oktober, men det gør de altid op til og hen over vinteren."
Kort sagt og med andre ord: Det er hverken til at få øje på bønder, fit for fight eller verdenskrisen efter et par dages ophold i Bjerringbro.
Det hjemlige opsving, og den lokale turboøkonomi opvejer skvulpene fra Asien og Rusland. Krisen rammer de enkelte mænd og kvinder, som går rundt med en fyreseddel i lommen fra Grundfos og som ikke kan få arbejde på andre virksomheder i området. De fleste af dem er ufaglærte kvinder.
Og C.V. Jørgensen synger sidste vers:

Det er sent & det er vinter
solen går til psykolog
& månen fulder rundt
blandt troløshed &
status quo
Det si'r sig selv
det si'r sig selv
well well well well
det si'r sig selv

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her